Параграф22 Daily

§22 Новини

Гешев тръгна по следите на изчезналия асфалт от околовръстното

Главният прокурор Иван Гешев се активизира предизборно по повод твърденията, че во българските автомагистрали не са вложени необходимите материали и изпрати писма до служебните министри Иван Демерджиев и Иван Шишков. С тях Гешев изиска цялата налична информация относно установени нередности при изграждането и поддържането на пътища в страната. 

Информацията бе поискана във връзка с твърдения в медиите за извършени нередности при строителството и ремонта на магистрали и участъци от републиканската пътна мрежа, включително Северната скоростна тангента и магистрала "Хемус", се посочва в съобщение на прокуратурата.

Наличната в МВР и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) информация следва да бъде предоставена в най-кратък срок.

Тя е от съществена важност и е определяща, за да може прокуратурата да започне проверки, за образуване на досъдебни производства и провеждане на ефективни разследвания, се посочва в писмата.

Разкриването на престъпления е от компетентността на МВР. То от своя страна следва да уведоми своевременно компетентните прокуратури като предостави събраните данни или доказателства. В случай че при анализа на събраната информация се установят данни за незаконосъобразни административни актове, Върховната административна прокуратура ще предприеме действия в изпълнение на компетентността си, посочват от прокуратурата.

При установяване на достатъчно данни за извършени престъпления, материалите ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури с оглед преценка за реализиране на наказателна отговорност.

Преди дни министърът на регионалното развитие Иван Шишков заяви, че 30% от асфалта на Северната скоростна тангента в София липсва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във