Параграф22 Daily

§22 Новини

Гимназисти в ареста заради канабис, тяхна съученичка припадна от напушване

Двама деветокласници от Враца са задържани, след като са спипани с канабис. Повод за полицейската проверка е бил инцидентът с препушилата ученичка в понеделник, пише "Конкурент". По време на междучасие момиче от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство започнало да повръща след натравяне с упойващи вещества.

От доклада, изготвен от училищната комисия за борба с противообщестевните прояви до директорката на учебното заведение Наталия Христова, става ясно, че момичетата, които са излезли в междучасието за по цигара, са били три. Две от тях не са се чувствали добре и веднага са се обърнали към медицинското лице. Едното обаче било по-отпаднало и за него е извикана линейка. Според разказите на учениците, описани в доклада, едното от девойките, което условно ще наречем Петя, е дало "топчето", след което трите са си го завъртели на цигари и са го изпушили зад училище. "Своевременно е уведомена полицията, общинската комисия в лицето на Валери Пеевски, родителите и ученичките са отведени в районното управление", пише още в доклада на училищната комисия.

Момичетата са разпитани, а Петя е задържана за 24 часа заради установеното противозаконно деяние.

В същото време учител от гимназията е подал сигнал в полицията за неадекватно поведение на двама ученици от ІХ и Х клас и съмнение за употреба на наркотични вещества. Униформените са разпитали момчетата и в едното от тях, което ще наречем Иван, е намерен канабис. Те са отведени в районното управление във Враца, а Иван е задържан за срок от 24 часа и е образувано досъдебно производство. Според информация на областната дирекция на МВР момчето е спипано във фоайето на школото след извършен обиск. В 15-годишния ученик е открита и иззета сгъвка с канабис. В рамките на дознанието е извършено претърсване в жилище, обитавано от непълнолетния. Намерени и иззети са 14 сгъвки с общо тегло 14 грама канабис, допълват от МВР.

Вчера в училището се проведе педагогически съвет, на който бяха обсъдени действията на Петя и Иван. Едно от най-тежките наказания, които могат да бъдат наложени на двамата, е преместване в друго училище. В началото на месеца в училището стана още един инцидент между деветокласници. За проявена агресия те бяха наказани с общественополезен труд в полза на учебното заведение.

Образователното министерство вече знае за канабиса в училище.  Началникът на образователния инспекторат във Враца Галина Евденова е уведомила министерството за двата случая от понеделник, които са станали на територията на областта. В телефонен разговор с  репортер на "Конкурент", тя е пояснила, че предстои да бъде направена среща между отговорните институции във връзка с инцидентите.
 "Бях уведомена незабавно и от своя страна изпратих доклада и в министерството. Може би трябва да има по-строг контрол покрай училищата, но това е в компетенцията на полицията", каза Евденова. Тя бе категорична, че училищните ръководства ще предприемат всичко, което е по силите им, включително и това учениците да бъдат наказани при установяване на вината им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във