Параграф22 Daily

§22 Новини

Гинка Върбакова осъди КЗК за сделката с ЧЕЗ

Компанията на Гинка Върбакова „Инерком България“ окончателно осъди Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за незаконно блокиране на сделката й за придобиването на българските активи на ЧЕЗ стана ясно днес.

През 2018 г. КЗК спря сделката за придобиването на ЧЕЗ от Върбакова с мотива, че така компанията й ще получи господстващо положение на пазара на електроенергия. Върбакова притежаваше бизнес за производство на слънчева електроенергия с нищожен пазарен дял. Решението на антимонополната комисия обаче доведе до изтичане на сроковете за финализиране на сделката за ЧЕЗ, сочи СвоБодна Европа.

Според юристи, запознати със случая, решението на съда дава възможност на Върбакова да осъди държавата за поне 5 млн. евро неустойки. Това е размерът на капарото, което „Инерком“ загуби при пропадането на сделката за ЧЕЗ.

През 2021 г. ЧЕЗ беше придобито от „Еврохолд“. Сделката беше завършена повече от две години след като публичният холдинг изрази намерение да купи българските активи на ЧЕЗ.

Първоначално сделката беше блокирана от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с мотива, че ще наруши конкуренцията на пазара и ще доведе до „установяване или засилване на господстващото положение на обединената група“. След това обаче страните по сделката обжалваха и получиха разрешения от регулаторите да я осъществят.

Името на „Еврохолд“ се появи в записи на глас, напомнящ този на тогавашния премиер Бойко Борисов. Той се чуваше да казва на събеседника си да „раздуе“ проверката на Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във