Параграф22 Daily

§22 Новини

Гл. комисар Терзийски: Подкрепяме всяка инициатива, която ще подобри пътнотранспортната обстановка

За МВР е важна превенцията на пътнотранспортните произшествия, затова с всичките си ресурси подкрепяме една такава кампания, каквато е „Най-добрият млад шофьор на България“, заяви директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски по време на пресконференция за третото издание на инициативата на СБА. Във формата участваха инж. Емил Панчев, председател на СБА, гл. инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП, Росен Рапчев, експерт в Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", Кристиан Димитров от Община Варна и д-р Живка Димитрова от БЧК.

Кампанията, в която партньор е ГДНП, се провежда за трети път по инициатива на СБА, тя е насочена към младите водачи и тяхното поведение за безопасно шофиране Новото тази година, е че трима финалисти от българската надпревара ще представят държавата ни във финалното европейско състезание на 17 октомври в Полша.

Желаещите да се включат първо трябва да се регистрират  на youngdriver.bg, като срокът за това е до 13 април. Към тях има няколко условия – да са на възраст между 18 и 26, с до 5 години стаж зад волана и да нямат съставени актове за нарушения. Регистрацията е завършена, когато участникът е решил онлайн теста. Той съдържа 20 въпроса за 20 минути. На 24 април в сайта на кампанията ще бъдат обявени 20-те финалисти, които продължават към финалното състезание. То ще се състои на 8 май във Варна.

В първото издание на кампанията през 2018 г. участваха 30 финалисти, които до момента на състезанието са били безупречни на пътя. От момента на състезанието, състояло се през месец май същата година, до 28 февруари 2020 година,  11 от тях обаче са извършили нарушения на ЗДвП, обяви гл. инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“. За тях са регистрирани 14 нарушения на закона – най-вече неспазване на пътен знак, неправилно използване на спирачки, а един от участниците е санкциониран за напускане на пътнотранспортно произшествие, предизвикано поради движение с несъобразена скорост.

За второто издание през 2019 г. от 30 безупречни финалисти, само 8 са имали нарушения до 28 февруари тази година – най-вече неспазване на пътни знаци, неправилно паркиране, движение в бус-лента и превишена скорост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във