Параграф22 Daily

§22 Новини

Гласят временният шеф на "Военна информация" за титуляр

Тече съгласувателна процедура с президентската институция, за да може временно изпълняващият длъжността директор на службата "Военна информация" полк. Велко Атанасов да стане титуляр,съобщи днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че след рапорта за напускане на предишния директор бригаден генерал Пламен Ангелов през юли се е формирало общо мнение, че е добре начело на службата да застане човек от системата, с военно звание, завършил военно училище и стаж в кариерата. Това е станало въпреки законовата промяна и възможността длъжността да се заема и от цивилен, уточни Каракачанов.

Според него такъв кадър е полк. Велко Атанасов, който в момента временно изпълнява длъжността директор. До назначаването му за титуляр има процедура, там, където има укази на президента е необходимо съгласуване, посочи Каракачанов. Той добави, че в момента тече такава процедура по съгласуване с върховния главнокомандващ, за да може да се стигне до указ. След нея той ще пристъпи към официално предложение.

Каракачанов увери, че въпреки определени съмнения, не е имало намерение цивилен да оглави службата, а се е наложило да се действа вследствие на рапорта за напускане на предишния началник. Каракачанов заяви, че няма нищо страшно в това, че временният ръководител не е генерал. Важното е да е професионалист, заяви той. По думите му, той може да изпълнява длъжността и със звание полковник, докато навърши необходимата възраст за предложение за генералско звание, какъвто е аналогичният случай с полк. Иван Маламов, който ръководи Националния военен университет във Велико Търново и има още година, докато навърши възрастта за генералско звание.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във