Параграф22 Daily

§22 Новини

Гласуването с "Не подкрепям никого" струва 13,23 лева

Тази седмица благодарение на инак щедро обругаваното предаване "Шоуто на Слави", се разбра, че политическите "елити" са прибирали повече пари от бюджета, отколкото им се полагат по закон. Вместо и без това скандално високата субсидия от 11 лева на глас, партиите са взимали повече: по 13.23 лв. на глас.

Защо? Защото са получавали пари и за гласовете, подадени за малките политически формации, останали извън парламента и под заветния праг от 1% на изборите, който би им дал и на тях право на субсидия.

Нещо повече: "правоимащите" партийци са взимали по 13.23 лева на калпак и за всеки от избирателите, които са гласували срещу всички тях - зачертавайки квадратчето "Не подкрепям никого".

Така 15 политически централи са източили с 6,5 милиона лева повече от бюджета, отколкото им се полагат, при това само за година (за 2018-та щабовете са прибрали  38 680 000 лева). А колко още години е продължавала тази сладка далавера - един Господ знае....

След като от "Шоуто" извадиха новината, към нея срамежливо, бавно и полека посегнаха и медиите. А накрая, за капак, се намеси и главният прокурор Сотир Цацаров, който разпореди поредната проверка . Чак тогава се появи и оправданието на финансовия министър Владислав Горанов, който всъщност определя начинът, по който се разпределят партийните субсидии: законът бил несъвършен и допускал това...

В чл. 27 от Закона за политическите партии действително пише, че общата сума, предвидена за субсидиране на партиите се определя ежегодно със закона за бюджета "в зависимост от броя на получените действителни гласове от партиите и коалициите на последните парламентарни избори, като за един получен глас се предвижда субсидия в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България". Действително не е въведено ограничение общият размер на субсидията да се изчислява само върху действителните гласове, получени от партиите с право да я получават. И така "в кюпа" влизат всички подадени гласове - включително и протестният вот.

В същото време обаче в Закона за държавния бюджет за 2019 година е казано изрично: "Годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас съгласно Закона за политическите партии за 2019 г. е 11 лева".  И няма как този размер да бъде надхвърлен, няма място и за обяснения от типа как един глас можел да "струва" повече от 11 лева ..

Всъщност, логиката и на двата закона е една и съща: партиите да получават субсидия за гласовете, които са успели да привлекат. Ни повече, ни по-малко. И да, текстът в чл. 27 от Закона за политическите партии наистина може да се конкретизира, след като щедростта на нашите финансови министри толкова леко прехвърля всякакви граници, когато става дума за партийния комфорт. Може да се запише, че в сметката се взимат предвид само действителните гласове, подадени за партиите с право на субсидия.

Само че нали се сещате кой трябва да направи това? Същите тези партийни другари, които от години тихомълком са си прибирали парите в повече (без разлика по цвят и убеждения). Същите, които даже не мръцнаха, докато си гласуваха тези 11 лева за глас - напук на повече от 2,5 милиона българи, които с референдум поискаха драстично намаляване на този размер на субсидията. Същите, които и в момента прелитат между села и паланки и убеждават как дишат и мислят само и единствено за народа...

И понеже отново сме пред избори, един съвет: ако сте решили пак да "наказвате" партиите с квадратчето "Не подкрепям никого", просто си спомнете, че то ви струва пари - всяка година по 13,23 лева. И че досега никого, ама никого не сте наказали с него. Даже напротив...

 

Списък на политическите партии, получили държавна субсидия през 2018 година

1.        ПП "ГЕРБ"
2.        ПП "Движение за права и свободи"
3.        ПП "Българска социалистическа партия"
4.        ПП "Комунистическа партия на България"
5.        ПП "Нова зора"
6.        ПП "Земеделски съюз "Александър Стамболийски"
7.        ПП "Политически клуб "Екогласност"
8.        ПП "Политически клуб "Тракия"
9.        ПП "Атака"
10.        ПП "Национален фронт за спасение на България"
11.        ПП "ВМРО - Българско национално движение"
12.        ПП "Воля"
13.        ПП "Средна европейска класа"
14.        ПП "Съюз на патриотичните сили "Защита"
15.        ПП "Възраждане"

Facebook logo
Бъдете с нас и във