Параграф22 Daily

§22 Новини

Главният прокурор изригна: Адвокатите на подсъдими и обвиняеми искат слаба прокуратура, но хората - не

Главният прокурор Иван Гешев е категоричен, че призивите за конституционни промени с цел отслабване на прокуратурата са в интерес на престъпниците, не и на хората. "Кратката дума е наглост. Защото това е все едно прокуратурата да иска промени в закона" - така главният прокурор Иван Гешев коментира искането на НПО-то на адвокатите да се орежат правомощия на прокуратурата, а тя да бъде извадена от съдебната власт. В своето становище Фондация "Български адвокати за правата на човека" настоява за конституционни промени, които да въведат съдебен контрол над всеки прокурорски акт и контролиране на дейността на главния прокурор.

"Адвокати на подсъдими и осъдени престъпници искат промени в дейността на прокуратурата. Аз разбирам, че много хора имат интерес от слаба прокуратура, но това на го искат хората", коментира още Гешев в Ихтиман, където беше по линия на поредната акция на органите на реду срещу битовата престъпност. "Адвокатите на подсъдимите искат това, което се случва в последните месеци спрямо най-богатите в държавата и битовата престъпност, да спре. Най-сигурният начин е със законодателни промени които да блокират дейността на прокуратурата. Това е в интерес на техните проксита или говорители, но не е в интерес на хората", категоричен беше главният прокурор.

"Има една разграничителна линия - от едната страна са интересите на българските граждани за ред, спокойствие и сигурност. От другата страна - на престъпниците и олигарсите. Аз ясно съм решил от коя страна да застана и това не е страната на престъпниците", отсече Иван Гешев. И призова: "Политиците трябва да изберат от коя страна ще застанат", добави още Гешев. Той призна, че не знае какво точно иска президентът.

"На мен не ми е ясно той какво иска?! Каква е целта на тези събеседвания, които се водят там /б.р. - в президентството/, защото от прокуратурата, за разлика от тези адвокати на подсъдими и осъдени престъпници, от българската прокуратура не е искано становище. Явно няма нужда", заключи Гешев по повод факта, че не е канен на среща, както представители на останалите институции в съдебната и държавната власт.

Иван Гешев повтори, че българската прокуратура е направила всичко необходимо за екстрадицията на хазартния бос Васил Божков от Обединените арабски емирства. Днес оттам са се завърнали двама командировани прокурори, които са водили разговори с представители на ОАЕ на високо ниво. "Топката е в друга държава", обобщи Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във