Параграф22 Daily

§22 Новини

Главният прокурор погва кардиолога с фалшива диплома

Преписката по случая със старозагорския лекар Иван Вуцов е при главния прокурор и директора на НЗОК, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Пред БНР Шарков допълни, че е изпратил цялата документация за лекаря, хванат с фалшиво свидетелство за специалност кардиология, за предприемане на действия по компетентност. Здравният министър вече разпореди пълна проверка по случая.

Срещу д-р Вуцов, който завежда Клиниката по кардиология в Университетската болница в Стара Загора, е образувано досъдебното производство. От цялата преписка по случая недвусмислено става ясно, че д-р Иван Вуцов е фалшифицирал оригиналния дубликат на обявената си за изгубена диплома за вътрешни болести а свидетелство за специалност "Кардиология". Следователно сега лекарят притежава единствено диплома за медицина.

Когато разкрил Отделението по инвазивна кардиология в университетската болница "Проф. Стоян Киркович“, изпълнителният директор доц. Йовчо Йовчев е знаел, че доктор Вуцов, когото назначил за началник на отделението, не фигурира в списъка на кардиолозите и на инвазивните кардиолози. С писмо номер 960 от 19-и февруари тази година, от Медицинския университет потвърждават пред доцент Йовчев, че дипломата на доктор Вуцов е фалшива.

В НЗОК списъкът на правоспособните кардиолози и инвазивни кардиолози, издаден от Медицинския университет, е изпратен още на 18-и август с писмо номер 3698. Без отговор остава въпросът защо след като всички са знаели истината, РЗОК Стара Загора е сключила договор с болницата за разкриване на отделение по инвазивна кардиология. За подобни деяния на длъжностни лица Наказателният кодекс предвижда от 1 до 8 години лишаване от свобода.

След като се разбра за измамата, Иван Вуцов излезе в неплатен отпуск, но е заявил в РЗОК намерение да продължи индивидуалната си практика като кардиолог.

Facebook logo
Бъдете с нас и във