Параграф22 Daily

§22 Новини

Главният секретар на МВР откри 50-я Републикански преглед по пожароприложен спорт

Пожарникари от 28-те РДПБЗН в страната  и отбор на курсанти от Академията на МВР показват своите професионални умения и нива на специализирана оперативна подготовка в 50-я Републикански преглед по пожароприложен спорт, чийто домакин за поредна година е Пловдив.

На откриването главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров поздрави участниците в надпреварата и им пожела да покажат високи спортни резултати. На събитието присъстваха директорът на ГДПБЗН гл. комисар  Николай Николов, ст. комисар Красимир Шотаров, директор на Дирекция  "Оперативни дейности" – ГДПБЗН, зам.директорът на ОДМВР Пловдив комисар Васил Костадинов, Йордан Ставрев – зам. кмет по обществен ред на община Пловдив и Таня Георгиева, директор на Областен съвет на БЧК Пловдив.

Традиционно състезанието се организира от Българската федерация по пожароприложен спорт, със съдействието на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, РДПБЗН-Пловдив и спортен клуб за пожароприложен спорт “Пловдив – 160”.  Стартиралата днес надпревара ще продължи до 3-ти юни, а мястото на провеждането му е лекоатлетическия стадион в Парк "Отдих и Култура".

В състезанията, които обхващат 4 дисциплини, огнеборците ще демонстрират умения за бързина, ловкост, издръжливост и не на последно място работа в екип. Изкачването с щурмова стълба цели да покаже бързината и сръчността, с която огнените мъже преодоляват височинни препятствия. В дисциплината "Пожарна щафета с препятствия" пожарникарите демонстрират освен бързина и сръчност и умения да преодоляват разнородни препятствия при гасене на пожар. "100- метровата пътека с препятствия" поставя на изпитание гъвкавостта, физическите умения и концентрацията при преодоляването на сложни препятствия, които могат да бъдат срещнати и в реална ситуация.

"Бойно разгръщане от мотопомпи" е една от най- атрактивните дисциплини със състезателен характер. Тук проличават качества като екипност и сработване в бойна обстановка. В "Пожарната щафета 4 х 100 метра с препятствия",  където огнеборците демонстрират екипност, съществен елемент е гасенето на пожар на лесно запалими течности с пожарогасител.

Входът за надпреварата е свободен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във