Параграф22 Daily

§22 Новини

Главсекът на МВР по времето на Румен Петков осъди прокуратурата за 18 бона

Бившият главен секретар на МВР Илия Илиев окончателно осъди прокуратурата. Държавното обвинение ще трябва да плати на Илиев 18 хил. лв. заради нанесени неимуществени вреди и 1000 лв. имуществени вреди, пише в определение на Върховния касационен съд от миналата седмица, с което се потвърждава решението на Софийския апелативен съд.


Главният секретар на МВР по времето на министър Румен Петков бешe завел иск за 50 хил. лв. за неимуществени вреди - накърнено име и авторитет в обществото, унижение и неудобство от задържането му под стража. Софийският градски съд (СГС) през лятото на 2013 година му присъда 10 хил. лв. за претърпените неимуществени вреди.


Повод за делото е арестът на Илиев през 2008 г. Тогава той беше задържан заради съмнения за престъпление по служба, свързано с нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства и изнасяне на класифицирана информация.


Илиев прекара три дни в ареста, след това мярката му за неотклонение беше променена в домашен арест. След едногодишно разследване прокуратурата прекрати делото, без да повдига обвинения на Илиев.


Илиев подаде оставка през ноември 2007 г., няколко месеца преди да бъде задържан. Като причина за решението си той посочи - "здравословни проблеми със сериозни последици". Освен това тогава той заявява, че е бил "грозно подведен да подпише документ за оперативна комбинация, която донякъде била в разрез с актовете на МВР". Никой от МВР не пожела да коментира каква е тази комбинация.


Няколко месеца по-късно, на 1 януари 2008 г., Илиев даде специална пресконференция, на която обясни, че документът, който е бил грозно подведен да подпише, е бил разрешение за преминаването през страната на четири тона наркотик, който е трябвало да бъде заловен. Когато това не се е случило в рамките на няколко месеца, Илиев е "трябвало да поеме отговорност" и затова е напуснал МВР.


В края на март 2008 г. Илиев е арестуван часове преди да говори пред вътрешната комисия в парламента  по докладите на МВР и на ДАНС за производството и разпространението на синтетични наркотици. Тогава той получи обвинение за злоупотреба със служебно положение и превишаване с власт.


От прокуратурата тогава коментираха неофициално, че Илиев е арестуван заради сериозни нарушения при използването на СРС, докато е бил главен секретар на МВР. При проверка на работата на дирекция "Оперативно техническо издирване" към МВР е установено, че липсват папки и дискове, които според свидетели са били изнесени от Илиев. Той не коментира тези становища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във