Параграф22 Daily

§22 Новини

Глоби от КАТ падат в съда заради пропуски в електронните фишове

Глоби от КАТ за превишена скорост падат в съда заради сериозни пропуски в електронните фишове. В голяма част от тях липсва описание как може да се обжалва санкцията и магистратите считат, че това нарушава правата за водачите. Често полицаите пропускат и да уточнят кога, къде и с коя точно камера е бил заснет даден нарушител и така той впоследствие остава ненаказан, предава NOVA.

„В електронните фишове задължително трябва да бъде посочено пред кой орган се обжалва актът и в какъв срок. Трябва да бъде посочен номерът на техническото средство и трябва да бъдат отбелязани както неговата изправност, неговият номер, така и мястото, на което и извършено нарушението и скоростта, с която се твърди, че е извършено”, обяснява адвокатът Мария Янева. В практиката й в последните месеци са десетки фишовете от КАТ, които са паднали в съда заради пропуски от страна на „Пътна полиция”.„Има издадени 37 електронни фиша, които са на обща стойност 6900 лв.”, каза Янева.

Единият от тези фишове е бил отменен заради липса на информация дали измерва вярно скоростта. Други – заради липса на информация както за вида и номера на камерата на КАТ, така и за началото и края на работата й.

Според Българския институт по метрология – институцията, която ежегодно проверява дали камерите на КАТ измерват скоростта правилно посочват, че МВР е отговорната институция, която трябва да заяви проверка в института за всеки от уредите. И че са извършени всички проверки на уреди, които са поискани от вътрешното министерство.

От МВР са лаконични: „Всички технически средства са преминали преглед за вярно измерване на скоростта. Става дума за единични случаи, които няма да коментираме”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във