Параграф22 Daily

§22 Новини

Глобяват концесионера на плаж Нестинарка, цената не била 36 стотинки за чадър и шезлонг

Сериозно разминаваме между обявените от министър Николина Ангелкова цени за шезлонг и чадър установи проверка на плажа Нестинарка. На табелата са посочени такси от 36 стотинки за чадър, но касовите бележки на плажуващите показват друго, а пред камерата на бТВ експертите от Министерството на туризма Николай Вълчев и Явор Шишков казаха, че концесионерът ще бъде глобен. „На плажа е направена проверка, попълнен е констативен протокол, отразени са нарушенията. Нарушителят дължи неустойка по договора. Не можахме да открием концесионерът и затова ще му изпратим писмо с обратна разписка. В плика ще е и констативния протокол“, заяви Вълчев.

„На концесионерът ще бъде наложена санкция от 5% от годишното концесионно възнаграждение, т.е. около 5 000 лева. Ако установим повторно неизпълнение на задълженията, договорът ще бъде прекратен“, каза пък Шишков.

Взеха ми 15 лева, сподели туристка пред камерата на бТВ. Цената се увеличава от такса 5 лева за шалте. Тя е обявена и в картата на туристическото министерство. Снежана Стоичкова пък сподели, че е платила само за чадър 5 лева. Спасителите също не са чували за ниските цени на плажа. Не съм се интересувал, каза спасителят Иван Стоянов. „В България винаги си прецакан. Свикнали сме“, сподели Емил Иванов.

В Слънчев бряг цените съответстват на обявените от Министерстото на туризма – по 9 лева на централния и на северния плаж и 10- на южния. В Бургас пък цените за сянката са 10 пъти по ниски – 1,20 лева.

Хората чакат на опашка, каза старши спасителят на Северния плаж в Бургас Веселин Илиев. „Цените са чудесни. Няма такива по българско Черноморие“, добавя Зора Георгиева. Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пък каза в „Тази сутрин“ по бТВ, че е недопустимо клиентите да бъдат принуждавани да си вземат нещо, което е извън техните потребности. Маргаритов е на мнение, че потребителите също трябва предварително да се информират за това каква услуга използват.

Според него комисията работи ефективно, но въпреки резултатите от проверките, не се взимат следващи мерки, които да променят условията. "Туристите могат да намерят начин да платят само по 36 стотинки за чадър и за шезлонг. Така ще оставят концесионерът неприятно изненадан, че се опитал да ги подведе, но не им е минал номера", добави той. Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма пък заяви, че българският туризъм стои добре на външните пазари. „Категорично сезонът не е пред провал. Негативната кампания срещу туризма у нас не се отразява в чужбина”. Драганов обясни, че ако интересът на чужденците, които летуват в България се наруши, те имат защита  от туроператорите. Според него българските туристи като ползватели са ощетени.

Експертът критикува и министър Ангелкова, като заяви, че Министерството на туризма създава хаос в сектора. Също така обяви, че КЗП губи темпо и доверието на хората, тъй като работата в комисията не е ефективна.

За Драганов е важно да се създаде механизъм, който да прави проверки, да следи и отразява ефективно оплакванията на потребителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във