Параграф22 Daily

§22 Новини

Глобиха Fox News с 1 млн. долара за сексуален тормоз

Комисията по човешките права на град Ню Йорк глоби телевизия Fox News с 1 милион долара - най-голямата глоба в нейната история, за нарушаване на законите срещу сексуален тормоз и накърняване трудовите права на служителите, предаде Асошиейтед прес.

В рамките на споразумение, свързано със съдебния спор, телевизията се е съгласила също да въведе задължително обучение срещу сексуален тормоз за базираните си в Ню Йорк служители и сътрудници, както и временно да се откаже от политиката, изискваща от хората, които твърдят, че са жертва на злоупотреби, да прибягват до задължителен съдебен арбитраж. Глобата произтича от разследване, започнало през 2017 г. след няколко докладвани случая, по думите на комисията, на "повсеместни злоупотреби" в популярната новинарска телевизия.

Първите признаци за проблеми в телевизията се появиха през 2016 г., когато бившата водеща Гретчен Карлсън обвини вече покойния шеф на медията Роджър Ейлс, че и е отправял неприлични предложения и е съсипал кариерата й, когато го е отблъснала. Ейлс, както и бившият водещ на "Фокс нюз" Бил О'Райли изгубиха работата си заради твърдения за сексуален тормоз.

Още няколко жени заведоха дела в съда, свързани със сексуален тормоз, включително бившата водеща на Fox News Мегин Кели. Глобата от 1 милиона долара е наложена по четири отделни иска за "преднамерени развратни" действия за по 250 000 долара всеки. Комисията не назова имената на ищците или броя им, отбелязва АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във