Параграф22 Daily

§22 Новини

Глобиха GlaxoSmithKline в Китай 3 млрд. юана (488,8 млн. долара)

Дъщерните фирми в Китай на британския фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline ще платят глоба за корупция от 3 млрд. юана (488,8 млн. долара), реши съдът от средна степен в град Чанша (провинция Хунан, Южен Китай). Същевременно във Великобритания започва паралелно разследване на най-голямата фармацевтична компания в страната - GlaxoSmithKline, съобщава информационната агенция "Синхуа".


Наложената глоба е най-голямата санкция върху прозвеждаща компания, налагана в цялата история на наказателното съдопроизводство в КНР. Ръководителят на китайското подразделение на компанията - Уилям Марк Райли и еще четирима други високопоставени сътрудници на фирмата, са били осъдени на затвор от 2 до 4 години.


Обвиненията в корупция срещу GlaxoSmithKline са били предявени през май тази година.


Според китайското следствие, Райли е давал указания на своите подчинени да подкупват ръководствата на китайски болници, на други медицински учреждения и отделни лекари, за да купуват продуктите на GlaxoSmithKline. "По този начин те успели да получат големи суми от незаконни доходи", съобщава местната полиция. Нелегалните доходи на обвиняемите се перяли чрез финансови фондове, създадени уж за покупка на суровини в КНР.


В престъпните машинации са били въвлечени практически всички китайски заводи и подразделения на GlaxoSmithKlinе.


Съгласно признанията на подсъдимите, това позволило на чиновниците да повишават произволно цената на произвежданите лекарства и препарати - например, при производствената цена от 30 юана (5 долара), да искат до 300 юана (50 долара).


В Китай GlaxoSmithKline има изследователски център и шест производствени бази, в които са заети над 5 хиляди служители и работници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във