Параграф22 Daily

§22 Новини

Глобиха кмета на Видин заради наложен тормоз

Комисията за защита от дискриминация наложи глоба от 400 лв. на видинския кмет Герго Гергов заради тормоз. Решението е заради жалба на семейство Маргарита и Ангел Флорови от Видин. Те са наематели на общинско жилище. Според сигнали, семейството не обитавало жилището постоянно, а често ходело в чужбина. Въпреки това наемателите били редовни платци.


През 2013 г. общината предлага на титуляра Маргарита Флорова нов едногодишен договор за наем с промени. В него е поставено ново изискване за ползване на общинското жилище - наемодателят има право на всеки 3 месеца да установява фактическото обитаване на жилището, правейки проверки на място съвместно с органите на МВР. При всяка проверка трябва да се съставят протоколи. В случай на установяване на нарушение наемодателят има право да прекрати договора с наемателя, съобщава tribali.info/bg.


Решението на Комисията за защита от дискриминация е, че с промените в договора за наем спрямо семейство Флорови е осъществено неравно третиране в сравнение с останалите наематели на общински жилища и се създава неоправдана намеса в личния им и семеен живот. Обвинението е срещу кмета на общината Герго Гергов, който целенасочено е изменил клаузите на договора за предоставяне на общинско жилище под наем и е допуснал осъществяване на тормоз. Предписанието на комисията е кметът да предприеме мерки, които да създадат на семейство Флорови равни възможности с останалите наематели, без оглед на личното им положение или по друг дискриминационен признак.


Втората част от жалбата на семейството, в която се посочва, че е дискриминирано заради дейността на гражданското движение "Аз обичам Видин", ръководено от сина им Юлиян Петров, е отхвърлена като неоснователна.


Герго Гергов беше арестуван от ДАНС и на 21 август, с решение на Софийския апелативен съд, беше отстранен от длъжност като кмет. В мотивите е посочено, че анализът на документите за престъпление по служба при обществена поръчка, представени от прокуратурата, съвпада с анализа на съда. Освен това съдът смята, че с оставането си на длъжността кметът може да попречи на разследването.


Прокуратурата го привлече Герго Гергов като обвиняем по общо 3 обвинения и му бе наложена парична гаранция в размер на 30 000 лв., която по-късно беше намалена на 10 000 лв. Наложена му е и забрана за напускане на страната без разрешение на прокурор. В момента длъжността кмет на Видин се изпълнява от Добромир Дилов - заместник-кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във