Параграф22 Daily

§22 Новини

Глобите за мръсeн въздух падат в съда, защото не се сочи източникът

Тази година ще е трудна, в България имаме два проблема по отношение на въздуха и първият е фините прахови частици. Това каза пред БНТ Емил Димитров, министър на околната среда и водите в оставка. Ще видим каква ще е глобата за България за мръсния въздух.

Вторият проблем е комините, индустрията. Само за една станция в Гълъбово имаме процедура и Европейският съд ще ни попита какво става там. За Гълъбово има сигнал, там има четири източника, австрийците видяха как пуши през прозорците. През тези три години, в които идват да ни наблюдават, какво ще правим. В Гълъбово получават безплатно парно. Не може да се докаже кой от четирите източници замърсява. Поне три години ще се мотаем в съда. Санкциите ще бъдат дневни, началната е 200 000 евро. Не инвестират предприятията, защото знаят, че държавата ще плаща. Мариците и "Брикел" са там. С какво ще помогне това, ако ги глобявам по 10 и повече хиляди лева на ден? Глобите падат в съда, защото не може да се каже коя от четирите централи е замърсителят.

Водоснабдяването е осигурено, язовирите са пълни, леко трябва да свалим нивата им, ще струва милиард, милиард и двеста. Трябва да контролираме нивата заради снеготопенето и валежите. Загубите на вода трябва да се намалят. Няма да участвам в изборите, но ако патриотите се явят обединени, ще успеят, няма да стоят пред парламента и да се чудят какво е станало, каза Димитров.

Изпълнителният директор на "Брикел" Янилин Павлов отрече, че пушек излиза от прозорците, а е въглищен прах. Защо тогава не пада на земята, а лети във въздуха, контрира министърът. Проблемът е, че димът отива не в комина, където има сероочистка, а в прозорците на хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във