Параграф22 Daily

§22 Новини

Глухонеми деца остават без подслон

Глухонеми-деца на възраст между 8 и 18 години са принудени да напуснат Центъра за бежанци в новозагорското село Баня, тъй като вече имат статут. Няма обаче къде да отидат. „Не мога да допусна като ръководител тези 5 деца, които нямат никаква комуникация, да излязат на външен адрес. Това означава да ги оставя на произвола на съдбата. Те не владеят жестомимичния език, което е още по-трудно за тях”, казва директорът на центъра Милен Лаптев пред камерите на Нова тв.


От Агенцията за бежанците са намерили техен чичо в Германия. Ако той не дойде да ги прибере, държавата на практика няма отговор какво се случва с деца като тях. Те нямат дом, не могат да чуват, не могат да говорят, загубили са родителите си при бомбардировка, възрастта им е между 8 и 18 години и идват от Сирия.


Бежанците, за които става дума, вече имат статут, но няма къде да отидат. Те идват от Сирия - в пълна тишина. Четирима от тях са глухонеми. Чува и говори само Малек. На неговите рамене е натоварена отговорността да опази живота на братята и сестрите си през няколко граници и в няколко държави.


„Преди няколко месеца къщата ни беше взривена от бомба. Не помня много. Сестра ми и братята ми бяха навън, аз бях са майка ми и баща ми. Не помня много - само, че седяхме заедно и изведнъж се чу взрив и после стана тъмно”, спомня си той.Следващият спомен на Малек е от болницата. Разбира, че родителите му са загинали на място, а той е бил няколко часа под останките на разрушения им дом. С помощта на други бежанци преминават през Ирак и Турция, докато достигат до границата с България.„3 дни спахме в гората. Но най-страшното беше, когато преминавахме някаква река. Водата ни повлече и за малко да се удавим. Опитахме се два пъти да минем границата, но все ни връщаха”, разказва младежът. На четвъртия ден успяват да влязат в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във