Параграф22 Daily

§22 Новини

Гневни ловци блокират пътя Кърджали-Пловдив заради „ловни олигарси”

Недоволни родопски ловци готвят блокада на пътищата. Над 200 ловци от Асеновград, Пловдив, Смолян, Русалско и Чепеларе ще спрат движението за час на републиканския път Пловдив - Смолян в петък. Ловците настояват за промяна в Закона за лова, който сега допуска своеволия в частните ловни стопанства, съобщават медиите. Исканията им са всички капани и заграждения да бъдат премахнати. Следващата стъпка пък ще бъде блокиране на пътя Пловдив-Кърджали, както и на автомагистрала „Тракия".

Кметът на Хвойна вече е дал разрешение за протестната акция. „Настояваме да се промени законът така, че да се ограничат максимално своеволията на частните ловни олигарси. Капаните, които те поставят, за да примамват животните към своите територии, оставят хектари земи без дивеч, нарушават екоравновесието и лишават редовите ловци от достъп до животните", алармира шефът на ловно-рибарското дружество „Сокол" - Асеновград, д-р Георги Хаджиламбрев, цитиран от „Марица".

„Някои от стопаните концесионери са коректни и не са агресивни в действията си, но има и такива, които са безогледни единствено с цел да си захранят собствените ловни полета", допълни още д-р Хаджиламбрев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във