Параграф22 Daily

§22 Новини

Година след ужаса в Одеса няма виновни за чудовищната трагедия

Очевидци на ужаса от Профсъюзния дом в Одеса, при който загинаха 48 души, твърдят, че година след трагедията разследването не е стигнало до никъде, съобщава руският телевизионен канал RT, цитиран и от български медии. Прокуратурата на Украйна до момента не е могла да завърши разследването и да накаже виновните за палежа, независимо, че по-рано вътрешното министерство на страната призна, че в Профсъюзния дом 32-ма души са загинали не от пожара, а от неизвестно вещество.

Неотдавна обаче първият заместник на главния прокурор на Украйна Владимир Гузир направи изявление, в което отрича да са използвани отровни газове, в това число и хлороформ. В навечерието на годишнината от трагедията в Одеса бяха проведени и масови арести на участници от опозиционото движение на сътрудници от службата за безопасност на Украйна.

Година след трагедията един от активистите на Антимайдан Александър Якименко твърди, че за цяла година нито един представител на властите в Украйна не се е и опитал действително да разследва причините за пожара и да търси виновните.

„Обидно ми е, че през изминалото време никой в Украйна не се опита да разбере какво се е случило. Следователите не се интересуват от това какво е станало там. Не се и интересуват от това как хората са умирали и къде изчезнаха труповете на баби и дядовци, които са били там. На 4 май сутринта преди една година аз бях в Профсъюзния дом заедно с адвокат, обикалях изгорялата сграда и видях чантите им. След няколко часа изчезнаха дори и тези чанти”, разказва Александър Якименко.

„Нито един от тези 25 следователи, ангажирани със случая, не се попита какво се е случило и къде са изчезнали тези трупове”, подчертава още активистът.

Твърденията на Якименко се потвърждават и от коменданта на лагера на Куликово побе Валери Кауров:

Сега в момента арестуват участници от събитията в Куликово поле, обвиняват точно пострадалите, но не и нападателите, отговорни за това. Само на двама от тях им бяха повдигнати някакви обвинения, след което ги оправдаха и ги закараха да воюват в Новоросия, нито един от нападателите не е подведен под отговорност”, разказва Кауров.

Целият свят днес си спомни за жертвите от Одеса. В Москва почетоха загиналите с минута мълчание пред посолството на Украйна, където се събраха няколкостотин души. Те настояха да бъдат намерени и наказани организаторите и изпълнителите на разправата. Според тях вече има събрани доказателства, които доказват, че нападението над поддръжниците на Антимайдан е било предварително планирано и подготвено.

Възпоминания на загиналите имаше днес в Австралия и Великобритания. В малкото италианско градче Чериано – Лагето днес бе открит монумент в памет на жертвите. Властите на града обясниха, че това не е политическо решение, а акт на християнско милосърдие.

В памет на жертвите от Одеса точно в 12 часа днес в Донецк прозвучаха сирените за въздушна тревога, към тях се присъединиха и клаксоните на десетки автомобили

Facebook logo
Бъдете с нас и във