Параграф22 Daily

§22 Новини

Година условно и 5 бона глоба вместо оправдателна присъда за полицай-сводник

Благоевградският окръжен съд отмени оправдателната присъда на обвинения за сводничество гоцеделчевски полицай Тома Паскалев и го осъди на 1 година условно, с 3-годишен изпитателен срок и 5000 лв. глоба. Осъдителната присъда подлежи на обжалване пред ВКС в 15-дневен срок, пише struma.bg.

Полицейският инспектор Тома Паскалев бе оправдан преди 9 месеца от районния съдия Калина Иванова след процес, продължил над 1 година при закрити врата. Миналата година той започна работа в РУП – Разлог, след като ВАС отмени заповедта за дисциплинарното му уволнение. Той беше изхвърлен от системата на МВР половин година след като го обвиниха за престъпление по чл. 155, ал. 3 от НК - склоняване към проституция с користна цел. Според обвинителния акт склонената проститутка е била специален агент под прикритие. Планът за отстраняването на Тома Паскалев е изготвен, след като търговката Хатидже Ликова, която вербувал да му дава информация за продажба на контрабандни цигари, се оплакала на шефката на отдел "Вътрешна сигурност" в ОД на МВР - Благоевград Гергана Симеонова, че я карал да намери проститутка да работи за него.

Полицаи от спецотдела, които нюхат за корумпирани ченгета, заложили капан за колегата си. Организирана била среща между полицай Тома Паскалев и жрица под пагон, която се провела на 27 март 2012 г. в сладкарница „Ален мак“. Там той й предложил да работи за него, като й обещал платежоспособни клиенти, които давали по 50 евро за час. Пресметнал, че няма да пада под 100 евро на ден и може да си докарва 2000 евро за 20 работни дни. Полицаят поискал 40% от печалбата срещу сигурен чадър и охрана. Това била първата и последна среща между полицая и агентката под прикритие. Паскалев се чул с нея на 28 март, след което телефонът й вече бил изключен. Полицейският инспектор е арестуван на 17 май от колегите му от отдела „Вътрешна сигурност” и на другия ден е обвинен за сводничество. След 2 месеца съдът го освободи под "домашен арест".

Арестът на Тома Паскалев попари колегите му, тъй като всички го познавали като професионалист, който бил многократно награждаван. През 2011 г. по случай празника на МВР - 5 юли, Паскалев е обявен за отличник на РУП - Гоце Делчев, получава писмена благодарност лично от министър Цветан Цветанов и 3 дни допълнителен платен отпуск. Тогава се заговори, че той е стигнал до разкрития на контрабандни канали на важни хора, което му е „изяло” главата. Тома Паскалев мълча през цялото време от лоялност към МВР и даде обяснения в съда, които останаха тайна, както и показанията на всички свидетели, след като делото беше засекретено заради използваните СРС-та. 8 от 10-имата явни свидетели бяха полицаи - началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” в ОД на МВР Мирослав Данаилов, началникът на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” Красимир Кацаров, началникът на сектор СОТ Йордан Латинов, шефът на РУП - Гоце Делчев Николай Тонев, началник група "Криминална полиция" в РУП - Гоце Делчев Костадин Ковачев, инспекторите Костадин Тошев и Тодор Куртев, както и Гергана Симеонова от дирекция "Вътрешна сигурност". Тайната агентка под №61 беше разпитана "тайно" чрез конферентна връзка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във