Параграф22 Daily

§22 Новини

Година условно за екс-шефа на ТЗ „БОП” - Велико Търново Орлин Тодоров

Една година условна присъда постанови Окръжен съд-Велико Търново за бившия директор на Териториално звено "Борба с организираната престъпност" Орлин Тодоров. Присъдата бе прочетена от съдя Пламен Борисов. Бившето ченге бе съден за това, че като началник на ТЗ "БОП" разгласил информация от специални разузнавателни средства на бизнесмена Петър Христов, на журналистката Екатерина Праматарова и на приятелката си Красимира Михайлова.


Наказанието на Тодоров се отлага за срок от три години. Той трябва да заплати глоба в размер на 2000 лева, съдебните разноски, които са в размер на 2032,65 лева и мярката "парична гаранция" - 6000 лева. Орлин Тодоров бе признат за невинен по обвиненията за разгласяване на информация по досъдебни производства, представляваща държавна тайна, за злоупотреба със служебно положение и за склоняване на длъжностни лица да нарушат свои служебни задължения във връзка с правораздаването по досъдебно производство.


"В по нататъшния ход на съдебното производство ще разберем какво ще стане. Съдът вероятно е преценявал изменението на закона за защита на класифицираната информация, който бе направен миналата година юли месец, но това ще прочетем в мотивите на присъдата", заяви прокурор Валентин Вълков.


Той посочи, че ще обжалва присъдата в законоустановения срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във