Параграф22 Daily

§22 Новини

Година затвор за пиян шофьор, предложил подкуп на полицаи

Една година затвор постанови Варненският окръжен съд за 41-годишен мъж, който е карал пиян и е предложил подкуп на полицай. 41-годишният Н. Стефанов, който е с богато съдебно минало и няколко ефективни присъди, предимно за измами, се призна за виновен и по двете обвинения. Подсъдимият даде съгласие да не се провежда разпит на призованите свидетели и вещи лица, а събраните доказателства в досъдебното производство да бъдат приобщени към делото, съобщава "Дарик".

След като изслуша пледоариите на обвинението и защитата в съкратеното съдебно следствие, съдът призна за виновен Н. Стефанов и по двете обвинения. На 2 август, след 2 часа, той навлязъл с автомобила си от ул. „Кракра“ в насрещното движение на ул. „Г. Бенковски“ и бил спрян от автопатрул. За да предотврати административно-наказателно производство спрямо него, подсъдимият предложил 100 лева подкуп на двамата униформени от сектор „Охранителна полиция“ при Първо РПУ.

Парите били категорично отказани. Полицаите повикали на място колегите си от „Пътна полиция“, които извършили проверка на Атанасов за употреба на алкохол. Дрегерът отчел съдържание на алкохол в кръвта 1,32 промила. Атанасов бил придружен до МБАЛ „Св. Анна", но отказал да даде кръвна проба. Органите на „Пътна полиция“ му съставили два акта за установените административни нарушения по Закона за движение по пътищата.

Пред съда Атанасов заяви, че се признава за виновен, но се оправда със смекчаващи обстоятелства за действията си – бил събуден от дъщеря си, която имала бъбречна криза. Излязъл да шофира след употреба на алкохол, защото търсил денонощна аптека. За твърденията му в съдебната зала не бяха представени никакви доказателства. Нещо повече, според показанията на спътника му в автомобила при проверката двамата се връщали от рожден ден.

Присъдата по обвинението за подкуп на длъжностно лице е 1 година и половина лишаване от свобода, намалена с 1/3 заради съкратеното съдебно производство, както и глоба от 500 лева. Наказанието за шофиране след употреба на алкохол с концентрация от 1,32 промила е 9 месеца затвор, намалено на 6, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години.

Общото наказание от двете присъди, което постанови Варненският окръжен съд, е 1 година лишаване от свобода при първоначално строг режим, 500 лева глоба и лишаване от право да управлява автомобил за срок от 2 години.Присъдата на ВОС може да се обжалва в 15-дневен срок, а до тогава съдът определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, с която измени досегашната – подписка.
В мотивите си съдът посочва съдебното минало на Н. Стефанов и множеството влезли в сила съдебни актове с наказания „лишаване от свобода" - факти, които го определят като личност с повишена степен на обществена опасност. Мярката за неотклонение може да се обжалва в 7-дневен срок пред Апелативен съд Варна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във