Параграф22 Daily

§22 Новини

Goldnam Sachs: Световните запаси от злато, диаманти и цинк ще свършат до 20 години

Експертите на американската банка Goldman Sachs прогнозират, че разузнатите към днешен ден световни запаси от злато, диаманти и цинк ще привършат само след 20 години, ако се запазят сегашните темпове на техния добив. За това съобщава порталът MarketWatch. Разузнатите към днешен ден световни запаси от платина, мед и никел ще стигнат само за още 40 г. добив.

„Съчетаването на ниска концентрация на скъпоценни метали в земната кора с твърде ограничения брой висококачествени месторождения свидетелстват, че цяла група метали в най-скоро време могат да станат действително редки“, твърди аналитикът на банката Юджийн Кинг. Съкращаването на запасите от ценни метали ще доведе до невиждан скок в техните пазарни цени, твърди той. „Високите цени на тези суровини ще доведе на пазара за скъпоценни метали нови играчи, които ще се хвърлят в преследване на печалбите. Това може да доведе до откриването на нови крупни месторождения“, предполага Кинг.

Според аналитика на USAGOLD Питер Грант, върхът в добивът на злато ще настъпи в най-скоро време. „Бъдещият скок в цените на суровините ще се случи заради изчерпването на техните запаси. Това е обикновена история“, заключил той.

По-рано бе съобщено, че аналитиците на Bank of America Merrill Lynch насърчават своите клиенти да инвестират в злато. Те предполагат, че при срив на цената на долара борсовите котировки на жълтия метал могат да стигнат и да надминат нивото от 1300 долара за унция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във