Параграф22 Daily

§22 Новини

Големи кариерни бонуси за членовете на ВСС гласуваха депутатите

Членовете на Висшия съдебен съвет да са назначават на същата или по-висока длъжност след прекратяване на мандата им. Това приеха депутатите с поправки на второ четене в Закона за съдебната власт. Според сега действащия закон след приключване на мандата членовете на ВСС можеха да се върнат на равна по степен длъжност в органите на съдебната власт, а за по-висок пост трябваше да се явяват на конкурс.

Освен кариерните бонуси, депутатите приеха и финасови такива за пенсиониращите се магистрати и инспектори към ИВСС. Така в закона се записва, че "пpи ocвoбoждaвaнe oт длъжнocт cъдия, пpoĸypop или cлeдoвaтeл c пoвeчe oт 10 гoдини cтaж нa тaĸaвa длъжнocт имa пpaвo нa eднoĸpaтнo пapичнo oбeзщeтeниe в paзмep нa тoлĸoвa бpyтни мeceчни възнaгpaждeния, ĸoлĸoтo пpocлyжeни гoдини имa в opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт, нo нe пoвeчe oт 20".

С други поправки в закона бе решено и помощни атестационни комисии към съдилищата да подпомагат работата на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на ВСС. Те ще се състоят от трима редовни и един резервен член, които ще се избират на случаен принцип за всяко конкретно атестиране.

Промени в други текстове целят подобряване на правната уредба относно производството по проверка на имуществените декларации. Инспекторатът към ВСС вече ще има право да иска разкриване на данъчна и осигурителна информация.

Предложението на ВМРО и НФСБ за поправка в закона за забрана финансирането на професионалните организации на магистратите от чужди държави и чужди организации обаче не мина. Текстът предвиждаше финансирането на тези организации да бъде само от членски внос, имуществени вноски, дарения от техните членове, както и средства по програми и фондове на Европейския съюз. Идеята обаче не срещна подкрепата на депутатите. Народните представители от „Атака“ пък бяха предложили съдиите, прокурорите и следователите изобщо да не могат за образуват и да членуват в професионални и неправителствени организации. Тяхната поправка също не видя бял свят.

С промените в Закона за съдебната власт бе прието и съдът да връща искови молби, ако те съдържат груби или нецензурни думи, обиди или заплахи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във