Параграф22 Weekly

§22 Новини

Google вече получава искания за заличаване на линкове

Google е получил първите искания за премахване на нежелана информация от търсещата машина, след като Европейският съд реши, че хората имат "правото да бъдат забравени", пише британският The Telegraph.


Съдебното решение постановява търсачките да отстраняват информация, определена като "неадекватна, невярна или която вече не е вярна" или да заплатят глоба.


Google по-скоро трябва да изтрива линка към информацията, а не самата информация. Съдебната битка олицетворява битката между свободата на словото и поверителността.


Източници от най-голямата търсачка казват, че предстои да решат как ще се справят с очаквания наплив от искания за отстраняване на линкове. Компанията ще трябва да създаде "армия от експерти по отстраняването" във всяка от 28-те страни членки.


Google трябва да уточни и дали ще трябва само да премахва връзките или ще трябва и да преценява основателността на исканията, посочват още източниците на The Telegraph.


Говорител на Yahoo посочи, че компанията в момента внимателно обмисля ефекта, който решението ще окаже върху потребителите и бизнеса й, а Microsoft отказва коментар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във