Параграф22 Daily

§22 Новини

Горещият картоф Йоско Костинбродски пак падна в ръцете на Темида

Апелативният съд в Корфу постанови задържаният в Гърция беглец да бъде предаден на българските съдебни власти

Един от горещите картофи за българската Темида и беглец от правосъдие- Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродски, отново падна в ръцете на съда. Това се случи след като днес /14 януари: гръцките власти го върнаха в България. На 14 януари 2021 г., в 10 часа на ГКПП-Кулата, задържаният в Република Гърция с Европейска заповед за арест Йосиф Йосифов бе предаден на българските съдебни власти, след което бе конвоиран до затвора в София от служители на Главна дирекция "Охрана" при Министерство на правосъдието, съобщиха от държавното обвинение.

Европейската заповед за арест на издирвания от българското правосъдие Йосифов бе издадена от Специализираната прокуратура през юни 2020 година. Тоя трябваше да изтърпи наказание от 4 години лишаване от свобода, влязло в сила с Решение № 65/2020 г. на Върховния касационен съд (ВКС). На 22 юни 2020 г. състав на ВКС потвърди присъда на Йосифов по дело на Специализирания наказателен съд, с която той е осъден на 1 г. лишаване от свобода за изнудване и се приведеи в изпълнение 3-годишна условна присъда, наложена по-рано от Софийския районен съд за противозаконно отнемане на товарен автомобил, в рамките на чийто изпитателния срок е извършил ново престъпление, заявиха от прокуратурата.

В изпълнение на издадената от Специализираната прокуратура Европейска заповед за арест, на 22 юли 2020 г. Апелативният съд в Корфу постанови задържаният в Република Гърция беглец от правосъдието да бъде предаден на българските съдебни власти. Изпълнението на това решение съдът отложи докато Йосифов изтърпи присъда от 40 месеца лишаване от свобода за незаконно притежаване на оръжие, наложена му от 3-членен състав на Първи наказателен съд в Солун на 8 октомври 2014 година.

Според решението на Апелативния съд в Корфу, 40-месечната присъда може да бъде заменена със наказателна сума от по 5 евро на ден от наложеното наказание, като до окончателното произнасяне по нея осъденият остава с мярка за неотклонение "задържане под стража".

Йоско Костинбродски беше обявен за издирване през февруари 2014 г., след през ноември 2013 г. му бяха повдигнати обвинения за организиране на престъпна група за убийства и отвличания. През януари 2013 г. Костинбродския бе задържан в Солун и екстрадиран у нас, за да бъде съден за организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Делото обаче беше прекратено и Йоско беше освободен.

Няколко месеца по-късно обаче срещу него започна разследване и за престъпната група "Килърите-4". Според закона обаче Йосифов не можеше да бъде задържан за друго престъпление освен за това, за което е бил екстрадиран, без изричното разрешение на властите в Гърция. За да го тикне в ареста, прокуратурата се опита да му спретне няколко обвинения, но се провали. Все пак Йоско бе задържан по обвинение за "Килърите", но след като лежа в ареста 72 часа, бе освободен.

Играта "иди ми дойди ми" между Йоско и Темида обаче продължи. Той пак бе задържан заради закана за убийство на полицай. Съдът обаче пак го пусна - все заради обстоятелствата около екстрадицията му от Гърция. И това му беше последният арест, тъй като след това Йоско изчезна безследно.

В актива на бандата му, според прокуратурата, са убийството на Филип Найденов-Фатик, стрелбата по Кирил Кирилов – Киро Японеца, отвличането на сина на шефа на “Славия” Венци Стефанов и похищението на боса на "Руен" и футболен клуб "Добруджа" Стефко Колев.

Междувременно, докато Йоско Костинбродски се криеше, започнаха да гинат свидетелите по обвинението му. Първи беше отстранен Красимир Георгиев-Шмид, който през март 2014 г. бе убит с шест куршума в гърба. Вторият разстрел на свидетел се случи през декември 2014 г., когато пък бе разстрелян Хрисим Хрисимов. След покушението трима от обвиняемите по "Килърите- 4" - Ивайло Симеонов-Богьовеца, Вергил Славов и Александър Йорданов, бяха задържани за изясняване на алибито им и за тест за барутен нагар по ръцете. С тях беше проверен и синът на Йоско Иван. Ръцете и на четиримата бяха чисти, освен това извадиха и желязно алиби за вечерта на покушението.

Според разследващите ръководената от Йоско Костинбродски престъпна структура е действала от 2008 г. до 1 юни 2010 г., като най-близките помощници на Йоско са Ивайло Симеонов - Богьовеца и Вергил Славов. Доставката на дрогата е била възлагана на Пламен Симеонов и на Георги Гълъбов - Скинаря. По-надолу в йерархията като отговорник по разпространението е синът му Иван Йосифов - Ванката, Йордан Йорданов - Дани, син на Ивайло Симеонов - Богьовеца, Кристиян Тодоров, Николай Рашков - Кокошката и Александър Йорданов - Сашко. Ванката и Дани били "зареждачи" на дилърите, като едновременно с това синът на Йоско бил и отговорник на дилърите  и участвал заедно със сина на Богьовеца в "ударното" звено на групата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във