Параграф22 Weekly

§22 Новини

Градят ромско гето върху гробище в Пловдив

Незаконни ромски къщи са построени върху гробище в Пловдив, като част от гробовете дори са били разкопани, съобщи bTV. Гетото изникнало преди 7 години, като днес вече е гъсто населено със стотици жители.


"Проблемът е в старите пловдивски гробища. В тях има арменски гробища, български гробища, турски гробища... И в този гробищен парк се случва ужасяващо незаконно строителство. Хора от ромското малцинство строят буквално върху гробовете на хората", обясни пловдивчанинът Александър Сиди.


Ромските семейства ударно разкопават гробовете, разместват камъните, простират прането си между тях. След намесата на турския консул, Община Пловдив построява бетонна ограда на около 50 метра навътре в гробищния парцел.


От местната администрация потвърждават, че незаконните постройки се намират в рамките на гробищния парк.


"Това, за което питахте, и за което казахме, че е незаконно. Дори има влезли в сила заповеди за премахване. Самото премахване обаче е свързано със средства, организация и приоритети. Това, което е възможно, правим. Или иначе казано - административно процедурата е извървяна, физическото премахване изисква наистина немалко средства", обясни главният инспектор "Строителен контрол" в район "Източен" Николай Василев.


Конкретен отговор на въпроса кога ще бъдат премахнати незаконните къщи - все още няма."Това е нещо, което, лично според мен, не е нито възможно да се реши на ниво "район", нито на ниво "община". Даже и на ниво България е малко трудно поради простата причина, че това е един европейски проблем", коментира още Василев.


От район "Източен" се оправдават с факта, че когато преди време се опитали да премахнат незаконни жилища в "Столипиново" , от правозащитни организации се намесили и защитили ромите с аргумента, че щом нямат други домове - ще им се нарушат човешките права.

Facebook logo
Бъдете с нас и във