Параграф22 Daily

§22 Новини

Граждани наемат фирми без лиценз за извозване на битови и строителни отпадъци

Често се случва гражданите да не знаят, че фирмите, които наемат за извозване и изхвърляне на стари мебели и строителни отпадъци, не разполагат с лиценз. Това каза за „Радио Варна” Нора Стефанова от организацията „Пауър джъмп”, която в края на миналата седмица инициира кръгла маса за решаването на проблема със замърсяването на местността „Перчемлията”, който е налице от години.„Голяма част от тези фирми нямат право да извозват такива отпадъци и затова използват такива местности за да си изсипват боклуците там”, каза Стефанова.

От „Пауър джъмп” стартират кампания за информиране на гражданите кои фирми са регистрирани по Закона за управление на отпадъците. „Хората не знаят къде да проверят. Списък с лицензираните фирми по градове е публикуван единствено на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда. На мен ми отне много време да попадна на този списък. Затова искаме да направим кампания, с която да ги популяризираме и да ги направим публични”, каза още Нора Стефанова.

В следващите месеци се обмисля и поставянето на два вида информационни табели. Едната ще бъде с призив да не се изхвърлят отпадъци в горските територии, а втората цели да информира гражданите към кого да се обърнат и каква е процедурата, ако видят  нарушител. Оказва се, че много хора не знаят как трябва да реагират и към коя институция да се обърнат.

Според Николай Хлебаров от Териториалното поделение на Държавно горско стопанство във Варна, осъществяването на контрол от страна на горските служители е трудно, тъй като има много частни имоти. Сълзица Петкова от Природния парк „Златни пясъци” изтъкна по време на кръглата маса, че много често нерегламентираното изхвърляне на отпадъци се осъществява в тъмната част на денонощието. Миналата година от „Пауър джъмп” организираха мащабна офроуд акция за почистването на трудно достъпните места в местността „Перчемлията”, която се намира на границата на общините Варна и Аксаково. Тогава успявха да изчистят около 3 тона отпадъци.

На 30 май те организират нов мащабен поход и почистване на района. Този път ще се разчита и на помощта на общинските администрации на Аксаково и Варна, на ДГС-Варна и Природния парк „Златни пясъци”. Обмисля се поставянето на поне 3 огромни контейнера, тъй като миналата година само един се е оказал недостатъчен. Целта е да се осигури и повече техника. Според Мирослав Тодоров от „Пауър джъмп” това ще улесни процеса на почистване. Нора Стефанова пък е на мнение, че с една почистваща акция няма да се реши генерално проблема със замърсяването. „Цапане, чистене, цапане, чистене. Този цикъл трябва да се „счупи” ако искаме нещата да се подобрят”, коментира Стефанова.

Недостатъчният брой контейнери и рядкото сметоизвозване също са сред причините за замърсяването в района. Нора Стефанова припомни, че до този момент е осъществявано сметоизвозване само от Община Аксаково. Това по думите й е недостатъчно поради увеличаващото се население в местността. От Община Варна също са били уведомени за проблема и от няколко дни вече има поставени нови четири контейнера на две местостоянки, а тяхното обслужване от страна на варненската община ще се осъществява два пъти седмично. Според Нора Стефанова, това е крачка напред в борбата със замърсяването.

На срещата присъства и Кольо Стойчев, който живее в „Перчемлията” повече от 30 години. Той поясни, че в момента населението на местността наброява около 400 човека.

Facebook logo
Бъдете с нас и във