Параграф22 Daily

§22 Новини

Граждани сигнализираха за мъртви птици в "Сребърна"

Граждани сигнализираха за мъртви пеликани в резервата "Сребърна". По данни на свързаната с колонията на пеликаните видеосистема се виждат "три бели неподвижни птици", но те все още не са идентифицирани. От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе съобщиха, че за случая информирано Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Ще бъде направена проверка в колонията на пеликаните.

В този месец къдроглавите пеликани в резервата се подготвят за гнездовия период. В момента голяма част от птиците строят гнезда и формират двойки.
Първите екземпляри се наблюдават в началото на февруари. Постепенно броят им се увеличава.

В момента на трите наколни платформи, между тях и по бреговата ивица, има около 55 двойки птици. Наблюдава се движение на малки тръстикови острови, което е характерно явление при нестабилни метеорологични условия.

При осъществените ежедневни наблюдения са забелязани птици и от видовете зеленоглава патица, ням лебед, сива чапла, малък корморан  и лиска.
През февруари са отчетени стабилни водни нива в езерото - 300 см при голямо водно огледало и 130 см при захранващия канал.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във