Параграф22 Daily

§22 Новини

Граждани сигнализират за разораване на защитени територии в парк „Витоша“

„В сряда сутринта някой е започнал да прави 23-метров паркинг в границите на парк „Витоша“, на последния голям завой след урбанизираната част на кв. „Драгалевци“ в посока Алеко“. Това каза в предаването „Преди всички“ Зорница Стратиева, която е подала сигнал по случая в писма до прокуратурата, до Министерския съвет, до Министерството на околната среда и водите. Сигналът е за това, че се разорават защитени територии в Природен парк „Витоша“.

„В онлайн регистрите на МОСВ за София - град не установихме наличието на съгласувателни процедури и изпратихме сигнала. За нас има нарушение на поне четири екологични закона, тъй като тази територия попада в НАТУРА 2000 в природен парк „Витоша“. На мястото имаше камион и работници. Ние разбрахме, че е паркинг, защото се насипва пясък и камъни върху тревната покривка. Не сме разговаряли с човека. Затова и сме подали сигнала по прокуратурата, за да се провери. В петък е имало проверка по случая от Изпълнителната агенция по горите, те са ходили на място, за да видят къде са границите на природен парк „Витоша“, разказа още Стратиева.

От Агенцията по горите съобщават, че посоченият терен е урбанизирана територия, част от път: „Теренът е в обхвата на пътното платно. Според маркировката на дърветата, която указва границите на парка, участъкът не попада в територията на парк „Витоша“. За по-голяма точност ще се направи допълнителна проверка и сигналът ще бъде изпратен в Столична община"

Facebook logo
Бъдете с нас и във