Параграф22 Weekly

§22 Новини

Гражданите са въоръжени като за война

Близо 212 000 българи имат разрешения за оръжие, съобщи главният прокурор след проверка заради убития в Лясковец командос. Общо в страната са регистрирани над 340 000 оръжия. Сотир Цацаров заяви, че тези цифри са меко казано изненадващи. По думите му тази армия от въоръжени цивилни конкурира въоръжените сили, предаде БТА.


Общо 211 486 физически и юридически лица притежават оръжие. 340 583 е броят на установени огнестрелни оръжия - пистолети, револвери, автомати, карабини, картечни пистолети, картечници и други. За ловни цели броят на оръжията е 180 958, за спортни цели - 3856, за други (основно колекционерска дейност) - 2984.


Приблизително 110 души са с изтекъл срок на разрешенията и срещу тях не са предприети действия за отнемането им, установила още проверката. Най-фрапиращите случаи са във Видин, където 40 души продължават да държат оръжие без разрешително, в София те са 23-ма, в Кърджали -17, в Свиленград - 20. Предприети са вече незабавни действия за отнемане на тези оръжия. Образувани са и 14 досъдебни производства за незаконно притежание на оръжие, прокуратурата е започнала и проверки на служители на МВР.


"Проверена е всяка областна дирекция, всяко районно поделение. В Ловеч, например, не е създаден какъвто и да е електронен регистър, а в РУП-Тетевен служителят, който отговаря за КОС, не само не притежава компютърна грамотност, но дори не е в състояние да представи данни на колко лица, за колко и за какви оръжия и за какъв период са били издадени разрешения", добави Цацаров.


Докладът на прокуратурата ще бъде изпратен на парламентарната комисия по сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във