Параграф22 Daily

§22 Новини

„Гражданската отговорност” стана и европейка

Отпадат полиците Гражданска отговорност (ГО) само за България. Ще бъде премахната практиката застрахователите да предлагат ГО на по-ниска цена за управление в страната и на по-висока при излизане в чужбина, с издаване на допълнителен сертификат Зелена карта срещу доплащане.


Това ще стане, ако бъдат приети промените в Наредба №24 за задължителното застраховане, които Комисията за финансов надзор (КФН) е приела на първо четене, съобщиха от регулатора.


В момента е масова практика при покупка на задължителната полица водачите да уточняват дали ще ползват колата си само на територията на страната, или и извън нея. В първия случай получават отстъпка. Например полица с действие само в България за най-масовите автомобили излиза средно 180 лв., но ако с колата се пътува и в чужбина, цената скача на 200-210 лв. Разликата е заради сертификата Зелена карта, който струва от 10 до 20 лева.


От КФН посочват като трайна практика погрешното информиране на потребителите, че полицата важи само за територията на България. Според надзора подобно твърдение е в пряко противоречие с чл. 258, ал. 2 от Кодекса за застраховането и с европейските директиви. И на двата сокумента изрично е посочено, че полица, сключена в държава от ЕС, важи за територията на целия съюз, без да се изисква издаването и плащането на допълнителни документи.


Затова КФН предлага като задължителен реквизит в полиците да се включва и текст, че застраховката важи на територията на ЕС, всички страни от Европейското икономическо пространство, Андора, Сърбия и Швейцария.


Въвежда се изискване полицата да важи до края на последния ден, включен в покритието. При някои застрахователи полицата е в сила само до часа, в който е сключена. Заради това се налага пренастройване на електронните системи на застрахователите, което ще отнеме време. Затова промените в наредбата ще имат 3-месечен гратисен период след датата им на публикуване в Държавен вестник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във