Параграф22 Daily

§22 Новини

Граждански иск срещу бивша управителка и бивша главна счетоводителка ще заведе пернишка фирма

Общинското дружество "Детско и ученическо хранене" ще изиска чрез съда двете служителки да възстановят присвоената от тях в периода от 1 юни 2006 до 31 март 2011 година сума от 164 936 лева. Миналата година Пернишкият районен съд призна за виновна бившата шефка Галина Василева за укриване на данъци и нарушаване на изискванията на счетоводното законодателство и й наложи условна присъда „Лишаване от свобода" за срок от 2 години и 8 месеца с изпитателен срок от три години. Освен това Пернишкият окръжен съд наложи и кумулативно предвиденото в закона наказание - конфискация на част от имуществото на подсъдимата, като в полза на държавата се конфискува личен автомобил.

Присъдата е в сила от 7 ноември 2015 г. По време на делото обаче, съдът не допусна за съвместно разглеждане предявения граждански иск, с мотива да не се усложни наказателният процес. Сега настоящата управителка на общинското дружество Татяна Борисова е внесла докладна в ОбС- Перник, с която настоява ОбС, в качеството си на принципал, да я задължи да внесе граждански иск срещу двете бивши служителки.

За да не бъде изпуснат петгодишният давностен срок, исковата молба трябва да бъде заведена в съда не по-късно от 30 март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във