Параграф22 Daily

§22 Новини

Граждански патрули погват джебчиите във Варна

Варненци подеха акция срещу джебчийките в града. За набезите на мургавите крадли дебнат патрули от доброволци, които се организират в социалните мрежи.


Бригадите вече обхождат централните улици и спирките, за да следят за уличните престъпници и да предупреждават хората да са особено бдителни. "Желание да се включат в патрулите дотук са изявили около 40 варненци", разкри пред "Дарик" инициаторът Калоян Георгиев.


Доброволците вече са направили няколко обхода - около Великден и 1 май. Следващата им акция ще е на 24 май.


Организацията върви във Фейсбук групата "Внимание!!! Крадлите на Варна!", събрала над 1100 участници 3 седмици след създаването си. Там всеки потърпевш или очевидец на джебчийски набези може да сподели информация, снимки или видео.


Снимки на джебчийки има качени в още една Фейсбук група. Тя е озаглавена "Хвани джебчийка, спаси турист!" и функционира от август 2011 г. Целта й е да защити българския туризъм от "лошата реклама" на дребни кражби и измами, на които стават жертва летовниците у нас.


Най-голяма вероятност джобовете ви да бъдат изпразнени има в автобусите с номер 148 или 409. Козирката, моловете и магазините по централния бул. "Владислав Варненчик" също са рискови.


Жертви на джебчийски кражби стават както варненци, така и туристи. Преди по-малко от месец трима пътници на гостуващия в града луксозен круизен кораб MSC Sinfonia останаха без портфейлите си.


Двама англичани и израелка бяха ограбени при разходката им в града, а липсата на личните им документи доведе до забавяне с няколко часа на отплаването на лайнера.


Липсата на резултати в борбата с джебчийките са причина недоволни от набезите им да помислят и за протест. Призив за подобни действия отправи създателят на групата "Внимание!!! Крадлите на Варна!" Калоян Георгиев.


Има идея снимките на разконспирираните крадли да бъдат разлепени по спирките с надписи "Внимание, джебчийки!" на поне четири езика.


Ликовете на джебчийките да бъдат поместени и на листовки, които да бъдат раздавани на туристите през настъпващия сезон, обмислят още будните граждани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във