Параграф22 Daily

§22 Новини

Граждански сдружения и бизнесът в район "Витоша" протестират срещу действията на управата

Гражданските организации в район "Витоша" се събраха на общо събрание, което се проведе в квартал Драгалевци. Поводът е разочарованието на населението от кмета Теодор Петков. Единодушно бе взето решение да се излезе на протест на 25-ти септември (сряда) от 18 часа на кръстовището между Околовръстен път и бул. "Бъкстон" от страната на Националния исторически музей.

Недоволството на гражданите е породено от отношението на кмета към тях и от пълния му отказ за сътрудничество с инициативните комитети и сдруженията в район "Витоша". "Чашата преля, когато всички разбраха за многобройните имоти, които той и семейството му са закупували на безценица, за което все още няма обяснение. Особено впечатляващо е, че майката на Теодор Петков е закупила имоти на безобразно ниски цени от общинската фирма "Метрострой" АД, в която самият той е работел до неотдавна. Също така неправителствените организации имат информация и за още много други дейности от страна на кмета и неговата администрация, които са меко казано неморални".

Протестът е с настояване Теодор Петков да освободи незабавно поста като кмет на район Витоша, Столична община. Предстоят избори, но никой не желае да чака до изборите.

В същото време инвеститор в недвижими имоти сочи, че „благодарение“ на район Витоша десетки семейства не могат да влязат във владение на законно закупените си жилища. От районната администрация са влизли в комбина със строителната фирма и с надзора на строежа в кв. Драгалевци и издават удостоверение по чл.181, ал.2 от ЗУТ, с което удостоверяват, че грубият строеж е изпълнен по одобрения проект.

Главният инвеститор на обекта едва на един по-късен етап забелязва, че обектът е одобрен въпреки отклоненията от проекта, извършени от строителите - и то не какви и да е отклонения, а цял етаж. След което инвеститорът Симеон Даскалов сигнализира институциите, дори има становище от Камарата на архитектите, което също доказва престъпните нарушения на район "Витоша", на строителя и на надзора. Но въпреки, че дори има решение на съда, кметът на район "Витоша" Теодор Петков, който преди това е бил и 8 години зам.-кмет по строителството, вече години отказва да издаде Констативен акт за незаконно строителство и да разпореди бутане на измененията в проекта.

Следствие на това прикриване на нередностите сградата не може да бъде завършена и въведена в експлоатация. Поради това, че район "Витоша" прикрива строителя и надзора, над 20 семейства, които са заплатили жилищата си не могат да ги ползват, а инвеститорът е ощетен с над половин милион.

Facebook logo
Бъдете с нас и във