Параграф22 Daily

§22 Новини

Грандиозен скандал в Петрич около назначаването на музейни работници и изплащане на заплати

Проверка на община Петрич извади наяве серия неправомерни назначения на музейни служители, извършени от бившия началник на „Хуманитарни дейности” на кметство Петрич Методи Бисерков по времето на кмета Вельо Илиев и по програма. Всички те са получавали заплатата си през булстата на читалище „Братя Миладинови”, което е нарушение на счетоводните нормативи. Списъкът с неправомерно назначените ще бъде представен на прокуратурата с искане за проверка на дейността им,. До дни в прокуратурата се внася и сигнал за изплащане на заплати на музейни работници през читалищен булстат. Това означава, че даден служител е назначен от човек без правомощия в несъществуваща институция на длъжност, която не се знае каква е.

Бившата екскурзоводка на национален парк музей „Самуилова крепост” Юлия Маркова е най-особеното назначение, тъй като тя е братовчедка на хуманитарния общински шеф Методи Бисерков. Тя е била назначена без да има образователна степен „бакалавър”, която се изисква за длъжността й. Преди дни Маркова бе освободена от работа с мотиви: неправомерен трудов договор и без необходимото образование. Единственият, който има право да я назначи е директорът на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов. На Ю. Маркова са изплатени 2900 лв. компенсации и полагащия и се платен отпуск. И тук възниква въпросът законни ли са били заплатите на Маркова?

Димитър Голчев е назначен за аниматор от екскмета Вельо Илиев. Илиев е назначил и Николай Манолчев като аниматор в НПМ. По този начин бившият градоначалник е изпълнявал функцията на работодател и на музейните работници. Не е ясно, защо пенсионираната счетоводителка на читалището Валентина Ичконова е изплащала заплатите на музейни работници през булстата на читалището. Дори и като пенсионерка, тя също е изплащала заплати на тези служители.

Бившият кмет на село Габрене Панде Марков е бил назначен по програмата „КЛИО”. Той е получавал минималната заплата от 420 лева. Но рядко има човек да е виждал Панде Марков да работи нещо в НПМ. Когато обаче се разбрало, че е назначен, Марков проявил ентусиазъм и почистил лично тоалетните в НПМ. По същата програма е назначен и Здравко Таранов от село Струмешница, кум на кмета на селото Никола Дзаков. от БСП. Само за една нощ той е изкопал от разсадника си туи и ги е засадил около гордостта на Илиев – новата спортна зала, която е разследвана от Специализираната прокуратура и ДАНС.

Бившият уредник на къщата-музей на Ванга в Петрич Тодор Тараков е назначен от човек, който няма право да го назначава в институция, която не съществува, на неясна длъжност. Тараков е назначен на постоянен договор от Методи Бисерков за уредник на музея на Ванга. Само, че това не е музей, а е филиал на историческия музей в Петрич. Тараков няма длъжностна характеристика. Умишлено или не, липсата на такава характеристика го освобождава предварително от отговорност, каквото и да прави. В същото време, отсъствието на длъжностна характеристика го превръща в пионка на стоящите над него, тъй като той няма права.

Проверката в културните среди продължава, очаква се да излязат наяве още нелегитимни трудови договори. За част от тях вероятно ще се окаже, че са на служители-фантоми, които само са се водили на работа, без да работят, но са получавали заплати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във