Параграф22 Daily

§22 Новини

"Гранична полиция" е задържала 390 незаконни бежанци от началото на годината

На професионалния празник на полицията МВР се похвали с добри резултати по охраната на южната ни граница. В информацията се посочва, че на границата с Турция са задържани 206 нелегални имигранти за периода от 1 януари до 31 октомври 2019 г. На границата с Гърция те са 184. Най-често бежанците са от Афганистан, Ирак, Иран, Пакистан, Сирия. От началото на 2019 г. служители на Главна дирекция "Гранична полиция" са предотвратили 2122 опита за нелегално влизане на българо-турската граница и 3795 опита за нелегално влизане в България на българо-гръцката граница.
Зоната на Главно полицейско управление Малко Търново, което е най-активното направление на българо-турската граница, е усилена с допълнителен брой служители и автомобили с повишена проходимост, посочват от МВР.
Постоянно наблюдение за своевременно разкриване на групи се прави и чрез Тристранния контактен център на ГКПП Капитан Андреево, като се поддържа непрекъснат обмен на информация с турските гранични власти. Един от начините за охрана и наблюдение на границата е облитането с хеликоптерите на Специализирания отряд за въздушно наблюдение на ГД "Гранична полиция", които са оборудвани със системи за наблюдение.
Използват се също така ръчни термовизионни камери, преносими системи за наблюдение и прибори за нощно виждане. В края на 2018 г. са въведени и дронове, а от средата на 2019 г., за осигуряване на високо рисковите участъци от външната граница на ЕС се използват и нови преносими периметрови системи за наблюдение.
За наблюдение на българо-турската граница се използва изградената Интегрирана система за наблюдение (ИСН), чийто обхват е разширен през 2019 година. Използват още стационарни постове за техническо наблюдение, мобилни системи за наблюдение, периметрови сигнално-охранителни системи и сензорни линии.
МВР има и утвърден план за реагиране със собствени сили и средства при извънредна ситуация в резултат на увеличен миграционен натиск по границата на България с Турция. В него са определени действията на всички структури на министерството. Подготвени и разписани са още и конкретни дейности за подготовка и реагиране от всички компетентни държавни структури. Изготвени са разчети за въвеждане на военнослужещи и техника от Министерството на отбраната за подпомагане на МВР в дейностите по охрана на границата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във