Параграф22 Daily

§22 Новини

Гранична полиция и Frontex с нов проект за работата на ГКПП

Главна дирекция „Гранична полиция“ става домакин и активен участник в пилотен проект, реализиран от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex). Проектът въвежда технологично подпомагани проверки на пътниците на българските граници. Той е част от подготовката за въвеждането на системата за вход и изход, която ще се прилага постепенно от май 2022 г. по външните граници на ЕС.

Пилотният проект стартира на ГКПП „Капитан Андреево“. Първоначално ще се фокусира върху пътниците на автобусните терминали при влизане в България през ГКПП „Капитан Андреево“ и при излизане на ГКПП „Калотина“.

Проектът е предназначен предимно за пътуващи с паспорт граждани на трети страни. Автоматизираните проверки на паспорта ще се извършват чрез четене на документи за пътуване след саморегистриране. След като регистрацията бъде одобрена, пътникът преминава през биометричен коридор, където се извършва идентификация в движение. Освен от граждани на трети страни, новата система ще може да се използва и от европейските граждани.

При проведените тестове на системата на ГКПП „Капитан Андреево“ целият процес на извършваната проверка се изпълнява в рамките на две минути на пътник. Информацията ще бъде достъпна за потвърждение при излизане на автобусите на ГКПП „Калотина“, където проектът ще стартира в края на юни 2021 г.

Тестването и изследванията ще продължат до 15 септември 2021 г., след което ще бъдат изготвени съвместни доклади, анализи и препоръки с Агенцията за оценка на процесите и прилагане на добри практики при бъдещото изграждане на системата за вход и изход на европейско ниво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във