Параграф22 Daily

§22 Новини

Гранична полиция работи професионално и отговорно, сочи зам.-министър Катинов

Зам.-министър Катинов се запозна с организацията на работата на "Гранична полиция" в участъци от българо-турската и българо-гръцката граница и на ГКПП "Капитан Андреево". Той поясни, че целта му е да се запознае на място с ефективната охрана и същевременно - да засвидетелства подкрепата на ръководството на МВР към служителите. Той подчерта, че наред с обезпечаването на честни избори, ефективната охрана на държавната граница е основен приоритет. Зам.-министър Катинов обсъди с професионалния състав създадената организация за противодействие на миграционния натиск - една изключително отговорна и постоянна задача, която МВР изпълнява.  На място зам.-министърът се запозна  със състоянието на оперативната обстановка и възможностите на използваните системи за наблюдение и охрана на границата.

Заедно с директора на ГД „Гранична полиция“  гл.комисар Светлан Кичиков и директорите на РДГП - Елхово и Смолян ст. комисари Деян Моллов и Стоян Мандаджиев, той посети  локалния координационен център в ГПУ-Свиленград и  ГПУ- Ново село и се запозна с  условията, при които граничните полицаи работят, както и с техническата им обезпеченост.

От 01.01. до 30.04.2021 г.  опитите на граждани на трети страни да влязат незаконно през българо-турската граница са с почти 7 пъти повече в сравнение със същия период на 2020 година. Служителите на ГД „Гранична полиция“ не са допуснали 3978 нелегални  имигранти да влязат в страната. Задържали са 147 /27 - на ГКПП, 120 – извън зоните на ГКПП/. Най-много са задържаните от Сирия, Афганистан и Ирак.

От началото на годината опитите на граждани на трети страни да преминат незаконно на вход през българо-гръцката граница са с почти 12 пъти повече в сравнение с 2020 година. Граничните полицаи не са допуснали  2213 нелегални имигранти да влязат в страната, те са се завърнали обратно във вътрешността на Гърция. Задържани са 97 лица /28 - на ГКПП, 69 – извън зоните на ГКПП/.

За периода 01.01-30.04.2021 г. на изход на държавната граница са задържани 449 граждани на трети страни, което представлява увеличение с повече от 5 пъти спрямо същия период на 2020 г. Най-много са задържаните при опит да преминат на изход българо-сръбската граница – 358. Преобладават лицата от Афганистан, Сирия и Мароко, като повечето от тях са били задържани в страната и са регистрирани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във