Параграф22 Daily

§22 Новини

Гриша Ганчев в следствието заради делото „Захар“, може и заради банките

Гриша Ганчев пристигна с автомобила си в Националната следствена служба в 12,45 ч., съобщиха медии. Все още не е ясно поради за какво собственикът на групата "Литекс" е привикан в следствието, но по неофициална информация става дума за  показания по старото дело, свързано с акция "Захар". Но според други "запознати", Ганчев е привикан да дава обяснения и заради банковата психоза през последните дни. В разгара на банковата суматоха бизнесменът обяви, че ще съди източника на твърденията, че ДАНС го проверява за изпратени есемеси и имейли на различни адреси за проблем в една от големите български банки. Преди дни Ганчев категорично заяви, че не участва "във филми за дестабилизация на държавата".


При шумно огласената цветан-цветановска акция "Захар" през май 2012 г. бяха задържани синът на Ганчев - Данаил, и петима негови служители. Ден по-късно те бяха обвинени, че са престъпна група, ощетила държавата с милиони левове от невнесени данъчни задължения и пране на пари. По-късно специализираната прокуратура привлече като обвиняем и самия Гриша Ганчев, като му бяха повдигнати две обвинения за ръководство на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система, и за закана за убийство спрямо тогавашния директор на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. Наложена му беше рекордната мярка за неотклонение "парична гаранция" от 500 хил. лева, но по-късно тя беше намалена на 300 хил. лв.


През януари 2014 г. спецпрокуратурата отмени гаранцията от 300 хил. лв. заради поправки в НПК, според които мярката за неотклонение се отменя, ако е изтекла повече от година и половина от налагането и.


Появиха се и твърдения, че върху Ганчев е оказван политически натиск. Самият той заяви, че при него са идвали хора, близки до бившата власт, и са му предлагали срещу пари да свалят обвиненията срещу него, но той им отказал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във