Параграф22 Daily

§22 Новини

Гръцката криза бави граничен пункт

Пускането на новия граничен пункт Маказа между България и Гърция се бави по вина на южната ни съседка, заяви пред журналисти регионалният министър Лиляна Павлова.


Българската страна е поела ангажимент за миналия ноември да има готовност с граничния контролно-пропускателен пункт, който ще свърже Кърджали с гръцкия град Комотини. Ангажиментът от наша страна е бил изпълнен в срок и единствената пречка пунктът все още да не е отворен е недовършения път от 1.5 км откъм гръцка страна, който още не е асфалтиран, обясни Павлова.


Министър-председателят Бойко Борисов е готов да предложи ние да го финансираме и да го завършим, но това не става толкова лесно, защото става дума за територията на друга държава Грехота е заради 1.5 км да не пускаме толкова важния ГКПП, което би отворило възможността за транзитен трафик. Може би на колегите от Гърция им е трудно, допълни министър Павлова.


В основата на забавянето от гръцка страна е финансовата криза и спрените средства за проекта, каза миналата седмица шефът на Агенция Пътна инфраструктура Лазар Лазаров.През май гръцки медии съобщиха, че пунктът може да отвори в края на юни. Проблем с откриването може да създаде единствено забавянето на заплатите на гръцките строители, които работят по пътя, които но не бяха получавали трудови възнаграждения от 5 месеца. По искане на синдикатите били блокирани сметките на фирмата-изпълнител.


Строителите настоявали да получат поне по 3 заплати преди отново да се върнат на работа, за да завършат пътя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във