Параграф22 Daily

§22 Новини

"Гугъл" прави досиета на хората, смята Асандж

Основата дейност на американската компания "Google Inc" ("Гугъл") е да събира разузнавателни данни, заяви основателят на WikiLeaks (Уикилийкс) Джулиан Асандж в интервю за британската телевизия ВВС, цитирано от ИТАР-ТАСС.


Според Асандж компанията събира информация за хората, след което я подрежда, пази и класифицира. После прави на хората досиета, за да предвиди техните интереси и постъпки и накрая продава събраните данни най-вече на рекламодатели, но и на други, твърди той.


"Бизнес моделът на "Гугъл" е да набавя разузнавателни данни. Това носи на компанията 80% от печалбите й", подчертава Асандж. Той е убеден, че дейността на компанията "практически съвпада с тази на Агенцията за национална сигурност (АНС) и на британското електронно разузнаване "Щаб за правителствена връзка" (GCHQ).


"Гугъл" разполага със сериозна маркетингова сила", смята Асандж. Закачливото лого на компанията не внушава мисълта, че става дума за голяма и лоша американска корпорация, но фактически тя е станала точно такава. Днес тя е най-влиятелната търговска организация в света", смята още основателят на WikiLeaks.

Facebook logo
Бъдете с нас и във