Параграф22 Daily

§22 Новини

Хайде бе! Изчезнали смарт картите в бургаска СИК, гласуват с хартия

С час закъснение започна изборния ден в 31 СИК в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас. Причината е, че липсват петте смарт карти за машината, с която се гласува.

Председателят на СИК-а Първолета Ташева поясни, че снощи при запечатването на секцията са били на мястото си и няма обяснение какво може да е станало. „Картите ги получихме в един плик, както беше и миналата седмица. Те трябват, за да стартира изборния процес, но картите липсваха. Търсихме ги, не ги намерихме и пристъпихме към гласуване с бюлетини. Картите оставихме тук на шкафа и на нашето бюро, нямам обяснение“, сочи БНР.

От РИК са извършили проверка на място и са взели решение секцията да мине на хартиено гласуване. Избирател сподели, че не е притеснен от гласуване с бюлетина. „Не, няма проблем. Важното е да гласуваме, да си дадем гласа“

Целият изборен ден в училище „Св. св. Кирил и Методий“ ще продължи с вот с хартиени бюлетина. Според Ташева това няма да затрудни гласоподаталите: „Все пак българите сме гласували досега винаги с хартиени бюлетини. Не виждам проблем. Проблем имаше сутринта, когато започнахме доста инфарктно, докато стигнем до бюлетините“

Според членовете на комисията няколко човека, дошли да гласуват сутринта са били помолени да изчакат, докато се разреши хартиен вот. В секцията право на глас имат 606 души.

Още една секция в Бургас премина на гласуване с хартиени бюлетини, съобщиха от РИК. Дефектиралата машина е в 117 СИК в СУ „Петко Росен“ в комплекс „Меден рудник“. От секцията са информирали, че машината е започнала да премига. Съставен е протокол и устройството е спряно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във