Параграф22 Daily

§22 Новини

Хакери атакуваха онлайн преброяването на старта

Официално стартира 18-то национално преброяване на населението на България. Първата регистрация е осъществена още в първата минута на 7 септември в 00:00 ч. До 7 ч. сутринта са били регистрирани 3571 човека, съобщиха по време на откриването на кампанията.До 17 септември ще приключи онлайн преброяването (това може да стане на адрес www.census2021.bg), след което от 18 септември до 3 октомври всяко жилище ще бъде посетено от преброители и ще помогнат на тези, които не са се самопреброили онлайн. Обучените преброители са 27 000 души. Очакванията са 70% от населението да се преброи онлайн.

Новината отпреди минути е, че: "Има хакерска атака в момента, която е причина за ограничаване на част от ресурса, за да бъде преодоляна тази атака", казаха от НСИ.

Мотото на кампанията по преброяването е "Включи се, защото си важен!"

„Това е важен процес. Всяко домакинство има значение. Всеки един има задължение по закон да участва. Националното преброяване ще даде пълната картина за страната ни. Направете го онлайн, защото това прави процеса по-бърз и безопасен в процеса на пандемия", каза вицепремиерът Атанас Пеканов и посъветва технологично грамотните българи да помогнат на близки и роднини в преброяването онлайн. "Аз вече го направих", каза той.

„Трябва да знаем хората как живеят, как се отопляват, какво образование имат“, допълни вицепремиерът. Въпросникът включва лична информация за човека, образованието и отоплението на домакинството. "Цялата информация се пази в пълна конфиденциалност", увери Пеканов.

Първото преброяване е направено през 1881 г. от княз Александър Батенберг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във