Параграф22 Daily

§22 Новини

Хакери атакуват на всеки 14 секунди по света

Кибератаките по целия свят тази година се случват на всеки 14 секунди, а едно от основните предизвикателства е изтичането на корпоративни данни в резултат на целеви атаки към сътрудниците им, се посочва в анализ на руската Сбербанк. Според международни експерти по киберсигурност запазва се тенденцията за ръст на измамите с използване на технологията на социалното инженерство по света, като за 2019 г. загубите на международните компании от киберпрестъпност могат да достигнат 2,5 трилиона долара.

С увеличението на кибератаките нарастват и щетите, причинени от тях. Ако през миналата година загубите на компании от различни сектори в икономиката са 1,5 трилиона долара, очаква се тази година да стигнат 2,5 трилиона, а до 2022 г. по прогноза на Световния икономически форум сумата на планетарната щета от кибератаки може да надхвърли 8 трилиона долара.

Една от причините за ускореният ръст на киберпрестъпността са технологичните трендове. До 20122 г. към интернет ще бъдат включени 1 трилион устройства, а до 2023 г. при 80 на сто от хората ще се появи аватар в цифровия свят. При това повече от 60 на сто от интернет-трафика на домакинствата по цял свят ще идва от "умни "устройства и битова техника. Според експерти скокът на битови устройства, включени към интернет, представлява опасност заради сериозни програмни грешки и недостатъци в защитата им. Със сигурност ще възникне и сериозен проблем с регистрацията на устройствата, тъй като всяко включвано към интернет устройство трябва да притежава уникален цифров адрес. В началото на интернет той е поддържал 32-битова система с адреси, което е осигурявало възможност за включване до 4,3 млрд. устройства. Когато е станало ясно, че това е недостатъчно, е започнала разработка на шеста версия на интернет-протокол IPv6, поддържащ 128 -битова система от адреси. Стандартът обаче беше пуснат през 2012 г., като вече има признаци за изчерпването му.

Другият проблем според експертите по киберсигурност е безопасността на самите устройства. В момента някои данни се предават в нешифрован вид, като тази уязвимост се използва от хакерите. Потвърждаването на самоличността на потребителя остава сериозен проблем, а измамниците постоянно крадат пароли за вход към различни ресурси и получават достъп до лична информация.

Проблемите на киберсигурността ще бъдат обсъдени на 20-21 юни на втория Международен конгрес по киберсигурност в Москва. На форума ще присъстват представители на държавни институции от различни страни, международни организации, транснационални компании, независими експерти и анализатори.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във