Параграф22 Daily

§22 Новини

Хакери не успяха да откраднат 1 млрд. долара заради правописна грешка

Правописна грешка при изписването на името на адресата попречи на хакери да прехвърлят почти 1 млрд. долара от сметки на централната банка. Злосторниците успели да пробият системата на банката и да получат необходимите данни, така че да откраднат над 80 млн. долара на четири транша. На петия транш обаче служители на Федералната резервна банка (ФРБ) на Ню Йорк, през която минавали всичките преводи, заподозрели, че има нещо нередно, съобщава БТА.

Хакерите прихванали преди повече от месец идентификационните данни за извършването на подобни операции и буквално залели ФРБ със запитвания за трансфери на парични суми на организации, регистрирани на Филипините и Шри Ланка.

Нюйоркската банка получила общо над 30 такива запитвания за обща сума 850 до 870 млн. долара. Четири от тях били удовлетворени и така на сметките на престъпниците били прехвърлени 81 млн. долара, което прави удара една от най-зрелищните банкови кражби в историята.

Петият транш обаче бил спрян заради правописна грешка в названието на адресата: вместо английската сума "foundation" (фондация, учреждение, организация и т.н.), в заявката било написано "fandation".

Банковите експерти по преводите били принудени да се обърнат за уточнение към централната банка на Бангладеш и така се установило изтичането на финансови средства.

Сега властите на Бангладеш полагат усилия да си върнат откраднатите средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във