Параграф22 Daily

§22 Новини

Хакери побъркват граждани с „покани за доброволно изпълнение“ уж от името на адвокати

Хакери масово изпращат имейли от името на адвокати, с които канят граждани и търговци да платят доброволно парични задължения. За това предупредиха от Обединението на свободните адвокати (ОСА), до които са изпратени много сигнали от юристи за запитвания от търговци, получили покани за доброволно изпълнение, които адвокатите никога не са изпращали.

От ОСА посочват, че опитват да установят какви са произходът и целта на съобщенията и предупреждават гражданите и бизнеса, че те не идват от адвокати. „На този етап е ясно, че техният брой е огромен, като вероятно става въпрос за закупени списъци с десетки хиляди имейли, на които се изпращат покани за изпълнение на несъществуващи парични задължения от други имейли-бушони, които са създадени единствено за целта“, посочват от организацията, цитирана от Lex.bg.

Типични два примера за подобни зловредни текстове:

"Във връзка с неизпълнение на задълженията Ви, Ви отправям настоящата покана за доброволно изпълнение на задълженията Ви. При липса на доброволно изплънение, ще бъдат предприети необходимите процесуални действия и ще бъде сезиран компетентния съд.Изтеглете подробностите в приложението.

С Уважение, адв. …."

Или

"Уведомяваме Ви, че към настоящия момент не е направено плащане по задължение.След изтичането на срока, в случай, че не изпълните задълженията си и не сме получили дължимата сума, пристъпваме към принудително събиране, по законоустановения ред, включително чрез изпълнително производство с частен съдебен изпълнител.Подробности в приложението.

С Уважение,адв. …"

Както става ясно, те приканват да бъде отворен прикаченият файл, чрез който може да бъде атакуван получателят на имейла. Затова от ОСА предупреждават, че той не трябва да бъде отварян, защото съдържа зловреден код. „Много е вероятно да става въпрос за троянски коне или т.нар. фишинг метод, при който хакерите се опитват да се сдобият с кодове за онлайн банкиране, кредитна карта или друга информация за достъп на лица до определени финансови услуги“, обясняват от организацията.

Какво да направим?

Ако получите имейл с прикачен файл от непознат, бил той адвокат или институция, в никакъв случай не го отваряйте, особено, ако няма телефон за връзка. Ако писмото е от познат, но прикаченият файл е със странно име като в случая – c.1 (866-5х45), веднага се обадете на изпращача.

Facebook logo
Бъдете с нас и във