Параграф22 Daily

§22 Новини

Хакери вилнеят из Перник, искат откуп за десетки заразени компютри

Вирус, който криптира потребителски файлове, зарази десетки компютри в Перник. Той влизал в системата чрез фалшив имейл, съдържащ прикрепен файл за фактура например. Най-гадното обаче е, че вирусът иска откуп, съобщава struma.bg.

„Съсипа всичко. Криптира ми основно снимки, които бяха над 5000. На екрана се появи, че трябва да проследя някакъв линк и да платя 500 долара, за да ми изпратят код, с който да декодирам файловете. Освен това плащането трябвало да се извърши в биткоини, за да не може да се проследи“, обяснява потърпевша.

Става въпрос за вируса CTB Locker (Curve-Tor-Bitcoin Locker), известен още като Critroni, твърдят специалистите. Той не бил нов, появил се в средата на юли 2014 г. Вирусът се разпространявал на всички Windows операционни системи  Windows XP, Windows Vista, Windows 7 и Windows 8/8.1.

„За съжаление до момента няма ефективна програма, която да премахне крипта и да спаси файловете. Най-добре е компютърът да се преинсталира изцяло. Не плащайте откупи“, съветват компютърджии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във