Параграф22 Daily

§22 Новини

Хакери все по-често и показно атакуват сайтовете на ведомствата

От началото на годината са засечени над 200 хакерски атаки срещу компютърните системи на държавата. Това сочат данните на Центъра за реагиране при инциденти във връзка с информационната сигурност (CERTbg) към Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи, съобщени замедиите. Не е задължително хакерската атака да унищожи или зарази с вируси служебната информация, коментират специалистите от центъра. Той е основното звено у нас, през което минават всички данни - дори при опит за пробив в системите на администрацията в която и да било част на страната.30 ведомства са били атакувани от началото на годината. Засегнати са 110 IP адреса, сочат още данни на центъра. Оказва се, че в последните години сайтовете на ведомствата все по-често и показно са атакувани от киберпрестъпниците. Само за последните месеци на няколко пъти са били хакнати сайтовете на ДАНС, МВР, Министерството на културата и дори този на православната църква.

Специалистите коментират, че обичайно при удар на даден сайт се цели неговото омаскаряване. Това е и причината често вместо основната визуализация на интернет страницата да се появява логото на организацията или хакера, ударил сайта. Често когато става дума за солови атаки, ИТ престъпниците използват свой уникален подпис, състоящ се от няколко цифри и букви.

За да се предпази администрацията у нас от подобни компютърни посегателства, експертите от CERT.bg извършват превантивни и реактивни действия в помощ на своите потребители. Като част от проактивните мерки от началото на годината Центърът за реагиране при инциденти е публикувал над 50 предупреждения отнасящи се до 4880 уязвимости.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във