Параграф22 Weekly

§22 Новини

Хакерството за шпионски цели рязко нараства

Хакерството за шпионски цели рязко нараства, а хора и правителства от Източна Европа играят все по-голяма роля в тези дейности. Това показва едно от най-подробните годишни проучвания на пробивите в компютърните системи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.


Шпионските пробиви, проследени обратно до страната, от която са извършени през 2013 г., се приписват на граждани на Китай и други източноазиатски държави в 49 процента от случаите.


Страни от Източна Европа обаче, особено рускоговорящи държави, са заподозрени за изходна точка от 21 на сто от пробивите, посочи компанията "Верайзън къмюникейшънс" (Verizon Communications) в годишния си Доклад за разследване на пробивите на бази данни.


Около 25% от шпионските инциденти не могат да бъдат приписани на хакери от конкретна страна, допълват авторите на доклада.


11% от шпионските атаки се приписват на организирани престъпни групи, а 87 на сто - на правителства. В някои случаи криминалните банди вероятно са гледали да продадат това, което са открили, на правителства или конкуренти на жертвите, посочва докладът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във